Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Hogere waardering voor Fagron lonkt`

`Hogere waardering voor Fagron lonkt`
12 jan 2015 om 16:18

Er is geen reden waarom Fagron niet hoger gewaardeerd zou worden. Dit zei CEO Ger van Jeveren tegenover ABM Financial News nadat hij maandag op het Damrak de beurshandel opende met een slag op de gong.

 

In het afgelopen jaar maakte het voormalige Arseus een flinke gedaantewisseling door, waarvan het einde inmiddels in zicht is.

 

Arseus verkocht al de divisies Healthcare Specialties en Healthcare Solutions en op korte termijn zal ook de desinvestering van Corilus volgen.

 

"Daar is een aankondiging te verwachten bij de publicatie van de jaarcijfers", aldus topman Van Jeveren, die de verkoopopbrengst, die in de markt wordt geschat op circa 110 tot 130 miljoen euro, zal gebruiken voor nieuwe overnames.

 

Een kapitaalinjectie om de ‘buy and built’ strategie uit te voeren heeft Fagron dan ook niet nodig. Naast de verkoopopbrengsten was financiering volgens Van Jeveren nog nooit zo goedkoop. "Geld is [op dit moment] de goedkoopste grondstof die er is".

 

Dit betekent dat als er een mooie onderneming voorbij komt tegen een schappelijke prijs, overnemen in feite "een must go" is, aldus de topman.

 

Fagron zit momenteel met 2,7 nog ruim onder de met de banken afgesproken schuldratio van 3,25, die zelfs kortstondig mag worden opgerekt naar 3,5. Van Jeveren is dan ook "continu" in gesprek met potentiële overnamekandidaten. Een acquisitie moet bijdragen aan de groeidoelstellingen van Fagron, of dit na de overname op korte termijn doen door het benutten van synergievoordelen.

 

"We do not buy growth, we grow what we buy", aldus Van Jeveren, die er prat op gaat dat bedrijven na een overname sneller groeien en winstgevender worden.

 

Het risico zich te vertillen aan een overname noemde de topman verder klein. Overnemen "zit in ons DNA", zo stelde de CEO. Daarnaast zijn ondernemingen die GMP/FDA georganiseerd zijn dusdanig goed gedocumenteerd dat er voorafgaand een overname al een duidelijke blauwdruk aanwezig is, waardoor negatieve verrassingen meestal voorkomen kunnen worden.

 

Onterechte angst

Van Jeveren noemde verder de angst onder beleggers voor het wegvallen van de markt voor zelfbereide medicijnen, het zogenoemde compounding, in Amerika onterecht.

 

Nadat medio december 2014 al door Fagron werd gemeld dat met één PBM, een intermediair tussen farmaceuten en verzekeraars, een akkoord werd bereikt, zullen in de komende "weken en maanden" meer aankondigingen volgen volgens de topman. "Dit zal voor veel duidelijkheid zorgen", aldus Van Jeveren.

 

Fagron rekent voor dit jaar op een dubbelcijferige groei in Amerika, gedreven door hogere volumes. Door deze hogere volumes in combinatie met een steeds volwassenere organisatie zit er volgens Van Jeveren evenwel ook nog een hogere marge in het vat.

 

Voor heel Fagron mikt de CEO de komende drie jaar op een autonome omzetgroei van 10 procent met een REBITDA-marge van 26 procent.

 

Op dit moment wordt Fagron gewaardeerd tegen circa 10 à 11 keer de bedrijfskasstroom, terwijl de farmaceutische sector wordt gewaardeerd op 15 à 16 keer.

 

Dat Van Jeveren vertrouwen heeft de onderneming bleek wel toen de topman in november 50.000 aandelen bijkocht.

 

Op een nipt groen Damrak leverde Fagron maandag 1,7 procent in op 32,80 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.