Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Lagere olieprijs drukt op Wall Street

Lagere olieprijs drukt op Wall Street
12 jan 2015 om 21:37

De Amerikaanse beurzen stevenen maandag in aanloop naar het cijferseizoen af op een lagere slotstand, waarbij met name het verlies van olie-gerelateerde waarden in het oog sprong.

 

De S&P 500 index daalde 0,9 procent naar 2.025,64 punten, de Dow Jones index verloor 0,7 procent op 17.614,07 punten en de Nasdaq dook 1,0 procent in het rood op 4.658,47 punten.

 

Nabeurs trapt Alcoa traditiegetrouw het cijferseizoen af met de resultaten over het vierde kwartaal, maar beleggers kregen in aanloop hierop nog een forse val van de olieprijzen te verwerken. De prijs voor een vat Brent-olie ging maandag met een min van 5,2 procent op 48,64 dollar opnieuw fors onderuit.

 

Goldman Sachs verlaagde de taxaties voor zowel Brent als West Texas Intermediate. Pas in het vierde kwartaal van dit jaar voorzien de analisten van de Amerikaanse zakenbank een herstel in olieprijs naar 65 dollar voor Brent en 58 dollar voor WTI. In 2016 stijgen de prijzen vervolgens door naar respectievelijk 70 en 65 dollar, om vervolgens twee jaar rond dit niveau te schommelen. In juni afgelopen jaar lag de prijs voor een vat Brent-olie nog op bijna 115 dollar.

 

Oliereus Exxon Mobil verloor 2,1 procent en Chevron daalde 2,2 procent. Het verlies voor oliedienstverleners Halliburton en Schlumberger kwam uit op respectievelijk 3,5 en 4,0 procent.

 

Beleggers moesten het maandag verder stellen met een lege agenda. Later deze week volgen uit de Verenigde Staten onder meer op woensdag de detailhandelsverkopen en importprijzen, de producentenprijzen op donderdag en data over de Amerikaanse inflatie en industriële productie op vrijdag. De aandacht zal darnaast evenwel steeds meer uitgaan naar de bedrijfscijfers.

 

Nadat Alcoa (-0,1%) maandag nabeurs de boeken opent, volgen in de tweede helft van de week vrijwel alle grootbanken zoals JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup en Goldman Sachs. Ook technologiebedrijf Intel Corporation opent aankomende week de boeken over het afgelopen kwartaal.

 

Winstwaarschuwingen

Met de jaarcijfers in het vizier neemt de kans op winstwaarschuwingen ook toe. Tiffany boekte de afgelopen twee maanden teleurstellende resultaten en zal de eerder afgegeven prognoses niet halen, mede als gevolg van wisselkoerseffecten. Daarbij waarschuwde de juweliersketen ook voor de dure dollar in 2015. Het fonds bewoog richting het sluiten van de markt liefst 14,2 procent lager.

 

SanDisk zag de vraag uit de consumentenmarkt tegenvallen en ook de vraag naar iNAND producten lager uitkomen. Dit was aanleiding voor de fabrikant van geheugenkaarten om de omzetverwachting en margeprognose te verlagen. SanDisk noteerde 14,5 procent in het rood.

 

Tegen de negatieve uitschieters waren ook positieve klanken te horen. De Ierse farmaceut Shire sloot een akkoord met de Amerikaanse sectorgenoot NPS Pharmaceuticals over een overname van 5,2 miljard dollar, waarbij het bod van 46,00 dollar liefst 51 procent boven de slotkoers op 16 december 2014 ligt. NPS noteerde maandag 8,3 procent hoger.

 

Tekmira Pharmaceuticals steeg 58,9 procent nadat het een akkoord bereikte met de Amerikaanse branchegenoot OnCore Biopharma over een fusie. OnCore zal fuseren met een dochterbedrijf van Tekmira en vervolgens als een dochter van Tekmira opereren, waarbij de marktwaarde uitkomt op circa 750 miljoen dollar. Het Zwitserse Roche liet verder weten een meerderheidsbelang te gaan nemen in het Amerikaanse Foundation Medicine, dat liefst 100,8 procent steeg.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.