Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Volatiele handelsdag op groen Damrak

Volatiele handelsdag op groen Damrak
12 jan 2015 om 17:57

De Amsterdamse beurs is maandag na een volatiele handelsdag met winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX won 0,7 procent op 418,41 punten, waarmee de hoofdgraadmeter op het Damrak achterbleef op de omringende beurzen.

 

"Het is schipperen tussen hoop en vrees", aldus vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB.

 

Enerzijds levert de al maar dalende olieprijs zorgen op over de financiering van vooral Amerikaanse producenten van schalieolie. Daar staat evenwel tegenover volgens Westerterp dat de lage olieprijs consumenten en bedrijven juist meer te besteden geeft.

 

Westerterp wees verder op de enorme bewegelijkheid op de aandelenmarkten, die zelfs zichtbaar is op dagbasis. De vermogensbeheerder meent dat dit het beeld voor 2015 zal zijn, als gevolg van de steeds grotere verschillen tussen de belangrijkste centrale banken in de wereld. Terwijl de Federal Reserve de stimuleringen afbouwt geeft de Bank of Japan volgens Westerterp nog volop gas en lijkt de Europese Centrale Bank zich juist warm te lopen.

 

Voor vanavond zijn de ogen nog gericht op Alcoa, dat in Amerika traditiegetrouw het cijferseizoen aftrapt.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 17 fondsen hoger verhandeld tegenover 8 fondsen lager. De grootste daler werd SBM Offshore met een verlies van 5,3 procent. Barclays verlaagde het koersdoel voor de oliediensverlener. Maar ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell kende een moeilijke dag en leverde 1,4 procent in.

 

Volgens Westerterp lag de oliesector onder vuur nadat Goldman Sachs opnieuw de verwachtingen voor de olieprijs neerwaarts bijstelde. Pas in het vierde kwartaal van dit jaar voorzien de analisten van de Amerikaanse zakenbank een herstel in olieprijs.

 

Fugro wist de voeten droog te houden met een dagwinst van 0,6 procent nadat Boskalis vrijdag het belang in de bodemonderzoeker opvoerde naar 20 procent. Dit voedde volgens analisten de fantasie over een overnamebod, hoewel Boskalis benadrukte dat de uitbreiding van het belang zo niet moet worden gelezen.

 

Verder verloor ArcelorMittal 2,5 procent nadat JPMorgan Cazenove het koersdoel voor de staalreus verlaagde nadat de zakenbank de winsttaxaties voor dit jaar en volgend jaar flink verlaagde.

 

Heineken en Unilever behoorden met dagwinsten van 2,5 en 2,0 procent tot de grootste stijgers. Ook ASML deed met een koersstijging van 2,4 procent goede zaken nadat Bank of America het fonds op de favorietenlijst plaatste. Philips boekte evenwel de grootste stijging met 2,6 procent. Analisten noemden het Eindhovense bedrijf een van de beste keuzes voor 2015.

 

In de AMX was BAM Groep de drager van de rode lantaarn met een koersdaling van 4,9 procent, hoewel ook dit fonds volgens Rabobank het goed zal doen in 2015. Verder verloren Aperam en Imtech 3,3 en 2,9 procent.

 

Aan kop in de Midkap ging Vopak met 5,9 procent. Analisten van Rabobank verhoogden het koersdoel voor het tankopslagbedrijf vanwege gunstige wisselkoerseffecten en contango. Air France-KLM en ASM International wonnen elk 2,6 procent.

 

Bij de kleinere fondsen was Galapagos de uitblinker met een stijging van 3,7 procent, op de voet gevolgd door Besi en Beter Bed met elk 3,1 procent winst. AMG leverde met 2,7 procent het meeste in.

 

Tussenstand Wall Street

Op Wall Street werden er bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten verliezen geleden. De Dow Jones index verloor 0,3 procent op 17.673,31 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor 0,7 procent en ook techbeurs Nasdaq werd 0,7 procent lager verhandeld.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.