Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen eindigen in het groen

Europese beurzen eindigen in het groen
13 jan 2015 om 17:58

De Amsterdamse beurs is dinsdag met een fraaie plus gesloten. De AEX won 1,3 procent op 423,79 punten, nadat de hoofdgraadmeter nog in het rood opende. Ook de omringende beurzen sloten in het groen.

 

Vanaf elf uur steeg de AEX "vanuit het niets", aldus beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus. Sales trader Gert Berendse van ING schreef het herstel in de ochtend toe aan de steeds sterkere overtuiging onder beleggers dat de Europese Centrale Bank later deze maand overgaat tot kwantitatieve verruiming.

 

Vervolgens opende Wall Street ook nog eens fors beter dan verwacht, voegde Springorum toe. Ook analist Christopher Ho van AFS meende dat Europa meeliftte op Wall Street.

 

Opnieuw was er sprake van veel beweging op het Damrak. De AEX handelde binnen een bandbreedte van maar liefst tien punten, aldus Springorum. Door de koerswinst vandaag is de AEX volgens Indexus aanbeland op een technische weerstand. Ook op 428 punten ligt er weerstand en Springorum verwacht dat wanneer er geen substantieel nieuws komt, de AEX afketst op deze weerstanden en woensdag lagere niveaus opzoekt.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 21 fondsen hoger verhandeld tegenover slechts 4 fondsen lager. De grootste stijger was TNT Express met een dagwinst van 3,9 procent nadat Bank of America de pakketbezorger koopwaardig noemde. De analisten verwachten veel van de beleggersdag medio februari van TNT Express.

 

Beleggers in Altice lieten zich niet uit het veld slaan door een moeizame overnameproces met betrekking tot Portugal Telecom. Daar kwam volgens Fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam profiteerde de Franse kabelaar verder van een hogere weging die "halfdochter" Numericable in de Stoxx index kreeg. Altice won 3,4 procent.

 

De grootste daler onder de hoofdfondsen was Gemalto met een verlies van 2,8 procent. Van Zeijl schreef het verlies toe aan een verkoopaanbeveling van Exane BNP Paribas voor het Franse digitale beveiligingsbedrijf.

 

Verder leverde ook Philips in. Het fonds werd 1,0 procent minder waard nadat het waarschuwde voor winstdruk in het vierde kwartaal als gevolg van hogere kosten bij het opstarten van de fabriek in het Amerikaanse Cleveland en valutaire tegenwind. Analisten van Kepler Cheuvreux constateerden dat het vertrouwen in de doelstellingen van Philips voor 2016 tanende is, terwijl ING de winstwaarschuwing juist als een goed instapmoment bestempelde.

 

In de AMX was Corbion de uitblinker met een dagwinst van 4,3 procent. Ook BinckBank had de wind in de rug en koerste 3,4 procent hoger. Aperam was de grootste daler in de Midkap met een verlies van 1,5 procent.

 

Imtech, dat een nieuw onderzoek naar mogelijk verboden verkooppraktijken in de Verenigde Arabische Emiraten aankondigde, wist de schade te beperken tot een verlies van 1,2 procent. Positief was volgens analisten van KBC Securities dat de technische dienstverlener geen bewijs voor aanbestedingsfraude in Duitsland vond.

 

Onder de kleine fondsen waren BeterBed en Telegraaf Media Groep de grootste winnaars met respectievelijk 2,8 en 3,1 procent winst. Daar stond Stern Groep tegenover met een verlies van 3,8 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 1,3 procent hoger op 17.870,43 punten. De breder samengestelde S&P500 index dikte 1,2 procent aan en techbeurs Nasdaq won 1,6 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.