Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Uitspraak Europese hof legt problemen QE bloot`

`Uitspraak Europese hof legt problemen QE bloot`
13 jan 2015 om 16:00

Komende woensdag zal het Europese Hof van Justitie een uitspraak doen over de rechtsgeldigheid van het opkopen van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank op de secundaire markt, het zogenoemde Outright Monetary Transactions programma.

 

Hamvraag zal woensdag volgens econoom Alberto Gallo van de Royal Bank of Scotland zijn of het opkopen van staatsobligaties feitelijk niet het financieren van individuele landen is. Daarnaast zal het Hof zich buigen over de vraag of het delen van risico’s via de ECB is toegestaan.

 

Het besluit van het Europese Hof van Justitie zal helpen het vertrouwen in de Europese obligatiemarkt en de euro te herstellen, zo verwacht econoom Gallo. Daarbij zal de uitspraak volgens de econoom ook grote gevolgen hebben voor het monetaire beleid van de ECB.

 

"Een negatieve uitspraak van het Hof zal de kansen op QE niet wegnemen, maar het zal de hordes die de ECB moet nemen om het [QE] te implementeren uitlichten, zowel binnen de beleidsraad als daarbuiten", aldus Gallo.

 

Ondanks de politieke beperkingen meent de econoom van RBS dat het economische argument voor QE steeds luider klinkt. In december was er sprake van deflatie in de eurozone en volgens Gallo zal dit vermoedelijk ook de rest van het jaar zo zijn.

 

Maar ook in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten staat de inflatie onder druk door onder meer de sterk dalende olieprijs.

 

Gallo rekent er op dat de ECB op de monetaire vergadering van 22 januari zal aankondigen onder meer staatsobligaties te gaan opkopen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.