Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak richtingloos

Beursupdate: Damrak richtingloos
14 jan 2015 om 11:59

De Amsterdamse beurs koerste richting lunchtijd onveranderd nadat een uitspraak van de advocaat-generaal van Europese Hof van Justitie de kans op QE verhoogde, maar een daling van de grondstofprijzen juist druk zette op de markt.

 

De AEX verloor 0,1 procent op 423,45 punten, terwijl de AMX 0,2 procent inleverde. De omringende beurzen noteerden richting het middaguur ook rond de slotkoersen van dinsdag.

 

Volgens vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten startte de AEX nog in het rood na een "somber" rapport van de Wereldbank over de groeiramingen voor de mondiale economie en lagere standen in Amerika en Azië.

 

Het sentiment keerde volgens marktanalisten van Rabobank na een goedkeuring van het opkopen van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank op de secundaire markt, het zogenoemde Outright Monetary Transactions programma.

 

"De kans dat de ECB daadwerkelijk op 22 januari overgaat tot QE neemt door dit advies in de ogen van beleggers iets toe", aldus Rabobank, dat er op wees dat voorzitter Mario Draghi vanochtend al liet weten klaar te zijn om te gaan opkopen.

 

Manie verwacht dat de centrale bank op 22 januari nog een pas op de plaats zal maken met het oog op de Griekse verkiezingen een paar dagen later. "Ik verwacht dat de ECB pas na de verkiezingen met een bericht over QE komt".

 

De euro/dollar leverde 0,7 procent in op 1,1755.

 

Nieuws komt vanmiddag vooral uit de Verenigde Staten met onder meer de importprijzen en detailhandelsverkopen en kwartaalresultaten van verschillende banken. Na opening van Wall Street volgen nog de bedrijfs- en olievoorraden. Vanavond zal de Federal Reserve het Beige Book publiceren.

Stijgers en dalers

 

Op een vlak Damrak waren de grondstofgerelateerde fondsen de grootste verliezers. "Deze fondsen hebben last van de lagere grondstofprijzen", aldus Manie van Mijn-Effecten. ArcelorMittal leverde 4,5 procent in, Aperam verloor maar liefst 5,3 procent en smallcap AMG moest 1,2 procent toegeven. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell en oliedienstverlener SBM Offshore moesten 1,8 procent prijsgeven nadat de olieprijs ook vandaag weer daalde.

 

Verder koerste Delta Lloyd 2,0 procent lager op 17,50 euro. De verzekeraar ontving een koersdoelverlaging van Citi Research naar 23,50 euro. Een koopaanbeveling door Citi leverde de koers van Aegon slechts een pas op de plaats op.

 

Wolters Kluwer voerde de hoofdfondsen aan met een plus van 2,8 procent. De uitgever kreeg van Goldman Sachs een koopaanbeveling. Dinsdag publiceerden ING en UBS al positieve rapporten over het fonds. Heineken steeg 2,5 procent.

 

De Midkap kleurde richting het middaguur lichtrood. Arcadis voerde de AMX aan met een plus van 1 procent. VastNed noteert 0,4 procent hoger. Het vastgoedfonds kondigde vanochtend aan dat het voor 39 miljoen euro aan vastgoed heeft gekocht in diverse Nederlandse steden en voor 7 miljoen euro desinvesteerde.

 

Onder de kleinere fondsen noteerde bouwer Heijmans 2,4 procent lager. De grootste stijger was Groothandelsgebouw met een winst van 2,45 procent, waarbij de handel in het vastgoedfonds dun was. Besi steeg 1,1 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.