Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fiks lagere opening Wall Street dreigt

Fiks lagere opening Wall Street dreigt
14 jan 2015 om 15:01

Wall Street opent woensdag naar verwachting beduidend lager. Een half uur voor de start van de handel noteerden de futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq circa 1,3 procent lager nadat deze eerder op de dag nog slechts licht in het rood noteerden.

 

"We handelen op hoge niveaus, een terugval is niet meer dan gezond", aldus handelaar Laurens Maartens van valutaspecialist NBWM over het beurssentiment.

 

Voorbeurs bleken de detailhandelsverkopen in december met 0,9 procent gedaald. Daarbij werd de stijging over november neerwaarts bijgesteld naar 0,4 procent. Daarnaast bleken de importprijzen flink gedaald doordat de invoer van brandstoffen flink goedkoper werd.

 

De resultaten van JPMorgan en Wells Fargo wisten beleggers ook niet te bekoren. JPMorgan dreigt ruim 2 procent lager te openen nadat de Amerikaanse bank het afgelopen kwartaal minder verdiende door onder meer hoge juridische kosten. Wells Fargo zag de omzet en de winst wel stijgen, maar werd in de elektronische handel voorbeurs toch bijna 2 procent lager verhandeld.

 

Ook de waarschuwingen van de Wereldbank en de forse daling van de koperprijs vanmorgen zorgden volgens econoom Joke Mertens van KBC voor de nodige bezorgdheid. "De langetermijnrentes blijven onder neerwaartse druk", aldus Mertens, wijzend op de Amerikaanse tienjaarsrente, die ‘uiterst" laag is.

 

De lage langetermijnrente in de VS is opvallend volgens KBC, aangezien de Amerikaanse centrale bank dit jaar wil starten met de eerste renteverhogingen. De lage rente suggereert volgens Mertens dat de markten niet overtuigd zijn dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar daadwerkelijk zal starten met het geleidelijk verhogen van de rente. "Onderliggend is hier waarschijnlijk ook de deflatievrees een belangrijke reden", aldus de econoom.

 

In Europa openden de beurzen in het rood, maar wisten enigszins te herstellen van deze verliezen nadat een uitspraak van de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie de kans op QE verhoogde. De euro/dollar noteerde 0,1 procent lager op 1,1816.

 

Verder liggen de grondstofprijzen vandaag onder druk en is een herstel van de olieprijs nog niet zichtbaar, waardoor gerelateerde fondsen een moeilijke dag tegemoet gaan.

 

Tesla, fabrikant van elektrische auto’s, opent naar verwachting ruim 9 lager. Bestuursvoorzitter Elon Musk zei volgens persbureau Bloomberg tijdens het Automotive News World Congress dat de fabrikant pas in 2020 winstgevend zal zijn. In dat jaar verwacht Musk 500.000 auto’s te slijten. Vanaf 2025 rekent de bestuursvoorzitter op een verkoop van enkele miljoenen auto’s. Musk gaf daarnaast aan dat de groei in China trager verloopt dan verwacht.

 

Na opening van Wall Street volgen de bedrijfs- en olievoorraden nog. Vanavond zal de Federal Reserve het Beige Book publiceren.

 

Slotstanden

Dinsdag sloten de Amerikaanse beurzen lager. De S&P500-index sloot 0,26 procent lager op 2.023,03, de Dow Jones-index eindigde 0,15 procent lager op 17.613,68 en de Nasdaq sloot met een miniem verlies van 0,07 procent op 4.661,50.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.