Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Mittal en Shell onderuit

Mittal en Shell onderuit
14 jan 2015 om 17:51

De Amsterdamse beurs is na opnieuw een bewogen handelsdag onder aanvoering van zwaargewichten ArcelorMittal en Royal Dutch Shell flink in het rood gesloten.

 

De AEX leverde 1,3 procent in op 418,33 punten, waarmee het verlies in lijn was met die op de omringende beurzen.

 

"Grondstoffen zetten de markt lager", aldus vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten, die er op wees dat Unilever en Unibail-Rodamco de AEX "nog enigszins in de wedstrijd hielden".

 

De Wereldbank verlaagde vanochtend de groeiverwachtingen voor de mondiale economie. In plaats van een groei van 3,4 procent mikt de bank nu op 3,0 procent. Volgens de Wereldbank wordt het herstel in Amerika en het Verenigd Koninkrijk tegengewerkt door de haperende economische ontwikkelingen in de eurozone en Japan. Verder vertraagt de groei in China.

 

De prijs voor een vat olie daalde woensdag opnieuw naar zo’n 46 dollar, maar vooral koper maakte een enorme smak.

 

Het herstel dat de Europese markten in de ochtend maakte, schreef KBC toe aan het positieve advies aan het Europese Hof van Justitie over het opkopen van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank.

 

"De kans dat de ECB daadwerkelijk op 22 januari overgaat tot QE neemt door dit advies in de ogen van beleggers iets toe", aldus Rabobank, dat er op wees dat voorzitter Mario Draghi vanochtend al liet weten klaar te zijn om te gaan opkopen.

 

Dalende Amerikaanse futures en tegenvallende detailhandelsverkopen zetten de markt vervolgens weer lager.

 

De euro/dollar leverde 0,3 procent in op 1,1802.

 

Met het oog op optie-expiratie aanstaande vrijdag, meent Manie dat toe wordt gewerkt naar een AEX van 420 punten.

 

Stijgers en dalers

In de AEX waren ArcelorMittal en Royal Dutch Shell met verliezen van respectievelijk 5,9 en 3,1 procent de grootste dalers.

 

Onder het handjevol stijgers vielen Heineken en Wolters Kluwer op met winsten van 1,4 en 1,2 procent. Voor de koersstijging van de brouwer was geen directe aanleiding, de uitgever profiteerde van een koopaanbeveling door Goldman Sachs. Eerder deze week lieten ook UBS, ING en Berenberg zich al positief uit over Wolters Kluwer.

 

In de AMX ging Aperam fiks onderuit met een verlies van 7,9 procent. Air France-KLM, BAM Groep en NSI verloren ruim 4 tot bijna 5 procent. Vopak was met een dagwinst van 0,7 procent de grootste stijger in de Midkap.

 

Bij de kleinere fondsen waren het Heijmans en Telegraaf Media Groep die met dalingen van 5,8 en 4,7 procent de grootste verliezen leden.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 1,4 procent lager op 17.366,69 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor 0,8 procent en techbeurs Nasdaq werd ook 0,8 procent lager verhandeld.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.