Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: onrustige ochtend op Europese beurzen

Beursupdate: onrustige ochtend op Europese beurzen
15 jan 2015 om 11:53

De Europese beurzen hebben tijdens de ochtendhandel rake klappen opgelopen nadat de Zwitserse centrale bank de koppeling met de euro los liet, maar krabbelden na een dieptepunt voor de AEX op 411,46 punten inmiddels weer op naar een verlies van circa een half procent op 416,24 punten.

 

"Er is onzekerheid in de markt omdat de centrale Zwitserse bank de vaste relatie met de euro heeft losgekoppeld. Hierdoor gaat ook de euro ten opzichte van de dollar naar beneden", zei fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam. Daarnaast constateert Van Zeijl dat fondsen die woensdag goed presteerden, zoals Heineken, vandaag het meeste inleveren.

 

De euro/dollar noteert 0,6 procent lager op 1,1703, maar daalde op het dieptepunt naar 1,1606. De euro/frank daalde na het loskoppelen door de Zwitserse centrale bank naar een laagste koers van 0,8668 en wordt inmiddels 13,2 procent lager verhandeld op 1,0418.

 

Vanmiddag komt het nieuws vooral uit de Verenigde Staten waar onder meer Bank of America, BlackRock en Citigroup de boeken over 2014 openen. Op macro-economisch vlak worden de producentenprijzen en steunaanvragen bekendgemaakt. Nabeurs zullen Intel en oliedienstverlener Schlumberger cijfers presenteren.

Stijgers en dalers

Op een onrustig Damrak ging DSM het hardst onderuit met een verlies van 5,7 procent. Delta Lloyd volgde met een verlies van 2,4 procent. De verzekeraar maakte vanochtend bekend het Duitse levensbedrijf aan Athene Holding te hebben verkocht.

 

Tegenover de verliezen stonden vooral winsten van indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever met respectievelijk 0,4 en 1,1 procent.

 

Grootgrutter Ahold noteert 1,4 procent lager ondanks dat de omzet over het vierde kwartaal flink was gegroeid door met name de sterke dollar. De omzetstijging was in lijn met analistenverwachtingen. SNS Securities verhoogde het advies voor Ahold naar aanleiding van de omzetprestaties en hogere verwachting voor de vrije kasstroom in 2014. "Het aftreden van de directeur van Albert Heijn weegt in Nederland iets zwaarder dan de goede cijfers. Al gaf het bedrijf ook aan dat de marges onder druk komen", aldus fondsmanager Van Zeijl over de koersdaling.

 

Van Zeijl noemde verder de aankondiging van TSMC om het belang in ASML te verkopen "opmerkelijk". Toch reageerde de koers beperkt met een verlies van 0,6 procent op 86,72 euro.

 

Vopak gaat in de Midkap aan kop met een koerswinst van 2,5 procent. De oliedienstverlener ontving een adviesverhoging van Morgan Stanley. Analisten van de Amerikaanse bank verwachten dat het tankopslagbedrijf zal profiteren van de situatie op de oliemarkt en hanteren voortaan een Overwogen advies met een koersdoel van 56,00 euro.

 

Daarnaast won Air-France KLM 2,4 procent. Volgens diverse media zal de luchtvaartmaatschappij op korte termijn nieuwe kostenbesparingen aankondigen. Brunel steeg 1,5 procent nadat vanochtend bekend werd dat Harris Associates een belang in het bedrijf heeft genomen van ruim 3 procent.

 

Onder de kleine fondsen presteerden bouwer Heijmans goed met een koerswinst van 1,5 procent. Esperite verloor 4,1 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.