Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Volatiele AEX sluit flink hoger

Volatiele AEX sluit flink hoger
15 jan 2015 om 17:55

De Amsterdamse beurs heeft zich goed weten te herstellen van de schrik die de Zwitserse centrale bank vanochtend veroorzaakte door de vaste koppeling met de euro los te laten.

 

De AEX won 1,7 procent op 425,32 punten en bewoog vandaag tussen de 411 en bijna 427 punten. "Een enorme schwung", aldus vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

 

De scherpe daling vanochtend op de aandelenmarkten, die werd ingezet nadat de Zwitsers de koppeling met de euro loslieten, leek volgens analist Christopher Ho van AFS op een "squeeze" waarbij een verplichte verkoper andere partijen mee naar beneden trok.

 

Marktanalisten van Rabobank meenden dat de keuze van de Zwitserse centrale bank mede toegeschreven moest worden aan "de steeds grotere kans op QE door de Europese Centrale Bank". Dit zal menig belegger als muziek in de oren hebben geklonken.

 

Ook de andere Europese beurzen sloten donderdag dan ook af met flinke koerswinsten, met uitzondering van de Zwitserse beurs, die ruim 8 procent inleverde.

 

De euro/dollar verloor 1,6 procent op 1,1593 en de euro/frank werd meer dan 13 procent lager verhandeld op 1,0416.

 

Stijgers en dalers

In de AEX gingen zwaargewichten Royal Dutch Shell, Unilever en Randstad aan kop met winsten van 3 tot zelfs 4 procent. Shell steeg volgens verschillende handelaren vanwege de sterke stijging van de olieprijs woensdagavond en Unilever en Randstad profiteerden van de actie van de Zwitserse centrale bank. Directe concurrenten Nestle en Adecco worden benadeeld door de dure frank. "De een zijn dood, de ander zijn brood", aldus Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

 

Tegenover deze stevige koerswinsten stond een overtuigende daler. DSM werd 8,6 procent minder waard. En ook hier was de dure frank de oorzaak. Nomura berekende dat het bedrijfsresultaat (EBITDA) van DSM 73 miljoen euro lager kan uitvallen door vooral de vitamine activiteiten van het speciaalchemiebedrijf in Zwisterland.

 

In de AMX ook overwegend groen op de borden. Koploper was BAM Groep met 6,5 procent nadat het fonds woensdag nog een van de sterkste dalers was. BAM haalde een opdracht van de universiteit van Coventry voor 48 miljoen euro binnen. Verder won Brunel International 4,8 procent nadat Harris Associates een belang van ruim 3 procent meldde en koerste Vopak 5,2 procent hoger na een positief analistenrapport van Morgan Stanley. De grootste daler in de Midkap was Imtech met een verlies van 1,8 procent.

 

Onder de kleinere fondsen was Esperite de grootste daler met een verlies van 4,3 procent. Aan kop ging DPA Group met 2,3 procent. Lokaal viel Kardan op met een dagwinst van 10,0 procent. De Israëlische investeringsmaatschappij wist het belang in Kardan Water te verkopen aan een Chinese investeringsmaatschappij en daarop een boekwinst van 5 miljoen euro te realiseren.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten verloor de Dow Jones index 0,2 procent op 17.384, 58 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor ook 0,3 procent en techbeurs Nasdaq koerste 0,7 procent in het rood.

 

Volgens analisten van KBC wogen tegenvallende cijfers van Citigroup en Bank of America op het sentiment op Wall Street.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.