Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak trapt op de rem

Damrak trapt op de rem
16 jan 2015 om 08:34

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag een voorzichtige opening tegemoet na een lager slot op Wall Street donderdagavond en een gemengd beeld op de Aziatische beurzen vanochtend. Futures op de AEX wezen een half uur voor de beursgong op een lagere opening van 0,2 procent.

Ondanks de lagere opening donderdag op Wall Street won de hoofdgraadmeter van het Damrak na een zeer volatiel handelsverloop 1,7 procent. Ook de andere Europese beurzen sloten donderdag met flinke koerswinsten, met uitzondering van de Zwitserse beurs, die ruim 8 procent inleverde nadat de Zwitserse bank besloot de vaste koppeling van de Frank met de euro los te laten.

Volgens vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten wordt de marktrichting vandaag bepaald door de optie-expiratie. "Iedereen is de laatste dagen op het verkeerde been gezet en de belangen zijn groot", aldus Manie, die rekent op een expiratie voor de index op 420 punten.

Bedrijfscijfers bepalen sentiment Wall Street

Het sentiment op Wall Street werd onder meer gedrukt door negatief ontvangen kwartaalcijfers van de financiële giganten Citigroup en Bank of America, die respectievelijk 3,7 en 5,2 procent inleverden.

Nabeurs kon ook chipmaker Intel niet overtuigen. Ondanks een stijgende omzet en winst, waarbij CEO Brian Krzanich zelfs sprak van een "sterk einde van een recordjaar", daalde het aandeel in de handel nabeurs 2,5 procent. De met afstand grootste klant van toeleverancier ASML mikt in 2015 op een omzetgroei van zo’n 5 procent. Daarmee is de fabrikant volgens analisten van Nomura wat voorzichtiger dan de markt, die mikte op een groei van 6 procent.

’s Werelds grootste oliedienstverlener Schlumberger rapporteerde daarnaast bij een hoger omzet een winstval, onder meer vanwege  reorganisatiekosten en afschrijvingen ingegeven door de lagere olieprijs. Wel zag Schlumberger ruimte om het dividend met 25 procent te verhogen. Het aandeel noteerde nabeurs onveranderd.

De euro/dollar daalde met 1,4 procent naar 1,1616. Volgens marktanalisten van Rabobank leverde de euro in nadat de Zwitserse centrale bank besloot de vaste koppeling met de euro los te laten. Volgens de analisten was dit besluit van de Zwitserse bank mede toe te schrijven aan de steeds grotere kans op QE door de Europese Centrale Bank. Olie stond donderdag, na een fikse sprong woensdagavond, toch weer onder druk en een vat Brent olie werd 2 procent lager verhandeld en een vat WTI zelfs ruim 4 procent. Goud werd daarentegen bijna 2 procent meer waard.

In Duitsland werd vanochtend de stijging van de consumentenprijzen in december van 0,2 procent bevestigd. Daarmee lag de inflatie in de laatste maand van 2014 op het laagste niveau sinds oktober 2009. Later vandaag wordt ook de inflatie in december in de eurozone en Amerika vrijgegeven. Amerikaanse beleggers kijken daarnaast uit naar de industriële productie en het consumentenvertrouwen, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan, terwijl zakenbank Goldman Sachs nabeurs de boeken opent.

Bedrijfsnieuws

Air France-KLM verkocht het belang van 2,2 procent in het Spaanse boekingsbedrijf Amadeus IT Holding, hetgeen 327 miljoen euro netto opleverde.

Rabobank gaat voor 1,5 miljard euro aan coco’s uitgeven met een rentevergoeding van 5,5 procent. Dat meldde Het Financieele Dagblad donderdagavond. Al na enkele uren nadat het orderboek was geopend, was deze gevuld met orders voor omgerekend 4,2 miljard euro.

Ordina diende een verweerschrift in tegen het verzoek tot het instellen van een enquête door grootaandeelhouder Mont Cervin. Volgens Ordina is een onderzoek naar het beleid van of de gang van zaken bij de onderneming niet gerechtvaardigd. De Ondernemingskamer zal het verzoek van Mont Cervin behandelen tijdens een zitting op 12 februari 2015.

Ballast Nedam kreeg van Woningstichting Buitenlust een opdracht voor de sloop van 70 woningen en de nieuwbouw van 61 iQwoningen in Oegstgeest. Financiele details werden niet vrijgegeven.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index leverde donderdag 0,6 procent in op 17.322,38 punten, de breder samengestelde S&P500 index verloor 0,9 procent op 1.992,68 punten en techbeurs Nasdaq eindigde zelfs 1,5 procent lager op 4.570,82 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.