Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Alle ogen op Draghi

Alle ogen op Draghi
18 jan 2015 om 14:35

De Amsterdamse beurs kijkt na een uitermate volatiele week uit naar het eerste rentebesluit van de Europese Centrale Bank in 2015.

 

De verwachtingen zijn hoog gespannen, maar of voorzitter Mario Draghi daadwerkelijk een opkoopprogamma voor staatsobligaties, het zogenoemde QE, zal aankondigen, dat moet donderdag blijken.

 

Bij Rabobank houden de analisten rekening met een "vooraankondiging voor QE" door de Europese Centrale Bank.

 

Pas na de vergadering van 5 maart zal er volgens de marktanalisten echter pas duidelijkheid komen over de omvang van het programma en wat de ECB precies zal gaan opkopen.

 

Een belangrijk signaal dat de ECB deze week niet stil zit, was volgens Rabobank en ING het besluit van de Zwitserse centrale bank om de vaste koppeling tussen de eigen frank en de euro los te laten.

 

De frank spoot omhoog na het besluit van de centrale bank en handelt inmiddels rond pariteit met de euro.

 

Ook de juristen van het Europese Hof gaven deze week volgens ING hun zegen voor QE. "De weg is vrij voor ECB-president Draghi om komende week ‘it giet oan’ te zeggen", aldus econoom Teunis Brosens van ING.

 

Naast het rentebesluit van de ECB komt ook het cijferseizoen op het Damrak op stoom met cijfers van indexzwaargewichten Unilever en AMSL.

 

De week gaat maandag evenwel rustig van start met een vrijwel lege agenda en Wall Street dat de deuren gesloten houdt in verband met de viering van Martin Luther King Day.

 

Afgelopen week werd gekenmerkt door enorme volatiliteit op de beursvloer. Dagelijks bewoog de AEX binnen een bandbreedte van 10 of zelfs meer punten. De AEX besloot de beursweek evenwel met een koerswinst van iets meer dan 4 procent op 433 punten, een stand die sinds 2008 niet meer op de borden stond.

 

Onder de hoofdfondsen ging het defensieve Unibal-Rodamco aan kop met een weekwinst van 11 procent, gevolgd door Heineken en Unilever met 9 en 7,5 procent. De grootste daler was DSM met 5,4 procent vanwege de blootstelling aan de Zwitserse frank.

 

In de AMX ging Vopak aan kop met een weekwinst van 11 procent, terwijl Aperam juist dit percentage prijs moest geven.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.