Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX zet zegetocht voort

AEX zet zegetocht voort
19 jan 2015 om 17:56

De Amsterdamse beurs is maandag met winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX koerste een half procent hoger op 435,31 punten en ook de omringende beurzen boekten vergelijkbare winsten.

 

De Europese beurzen moesten het vandaag stellen zonder steun uit Amerika. Wall Street hield de deuren gesloten in verband met Martin Luther King Jr. Day.

 

Opmerkelijk was dat de Franse president Francois Hollande stelde dat de Europese Centrale Bank donderdag aankondigt om staatsobligaties te gaan opkopen.

 

Marktanalist Emile Cardon van Rabobank noemde het opmerkelijk dat Hollande deze uitspraken deed. "De ECB zou immers onafhankelijk moeten zijn", aldus Cardon.

 

De actie van de Franse president lijkt volgens Cardon dan ook vooral bedoeld "om de druk op te voeren". Er is waarschijnlijk nog geen officieel besluit genomen, alhoewel de afgelopen dagen steeds meer duidelijk werd via de berichtgeving in de Duitse kranten.

 

"Dat er donderdag iets komt is al lang geen nieuws meer", aldus Cardon.

 

De euro/dollar werd vlak verhandeld op 1,1626.

 

Verder wezen analisten van KBC op het "verrassende" besluit van de Deense centrale bank om de depositorente te verlagen met 0,15 procentpunt naar 0,20 procent negatief.

 

Stijgers en dalers

In de AEX ging verzekeraar Delta Lloyd aan kop met een dagwinst van 2,6 procent. Ook sectorgenoot Aegon deed het goed en koerste 2,3 procent hoger.

 

KPN steeg 2,5 procent in waarde nadat het telecombedrijf vrijdag ook al een van de sterkste stijgers was. Volgens Reuters overwoog Deutsche Telekom afgelopen najaar een bod op KPN. 

 

Analisten lieten tegenover ABM Financial News weten de kans op een overname op korte termijn als erg klein in te schatten, mede omdat dit tot grote bezwaren op mededingingsvlak zou leiden. Toch voedden de geruchten de overnamefantasie rondom het fonds.

 

DSM was opnieuw de kop van Jut met een dagverlies van 1,7 procent. ABN AMRO, ING en  UBS lieten zich negatief uit en verlaagden de taxaties voor het speciaalchemiebedrijf.

 

In de AMX was BAM Groep koploper met een dagwinst van 3,6 procent. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw blijven de orderportefeuilles van vooral grote bouwers oplopen.

 

Ook Corbion had de wind in de zeilen en won 2,8 procent aan beurswaarde. Beursgoeroe Geert Schaaij tipte het fonds zondag tijdens het Tv-programma Businessclass.

 

De grootste daler in de Midkap was NSI met een verlies van een procent.

 

Bij de kleinere fondsen ging Amsterdam Commodities aan kop met een dagwinst van 2,8 procent. Een directe aanleiding voor de koerswinst ontbrak. Ordina leverde met 1,9 procent het meeste in.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.