Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak maakt pas op de plaats

Beursupdate: Damrak maakt pas op de plaats
19 jan 2015 om 10:56

De Amsterdamse beurs koerste maandag richting het middaguur op een nieuwsluw Damrak vrijwel onveranderd. De AEX index handelde op 432,90 punten. Vrijdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak op het hoogste niveau sinds 2008. Impulsen uit Amerika blijven vanmiddag achterwege doordat de beurzen gesloten zijn in verband met de traditionele viering van Martin Luther King Jr. Day op de derde maandag van januari.

"Per saldo beweegt de markt zijwaarts, maar op individueel fondsniveau zijn wel degelijk uitschieters te melden door onder meer advieswijzigingen", aldus fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam.

Het klapstuk van de week wordt donderdag verwacht wanneer de Europese Centrale Bank bij het rentebesluit beleggers eventueel zal informeren over een opkoopprogamma voor staatsobligaties, het zogenoemde QE.

Bij Rabobank houden de analisten rekening met een "vooraankondiging voor QE" door de Europese Centrale Bank. Pas na de vergadering van 5 maart zal er volgens de marktanalisten duidelijkheid komen over de omvang van het programma en wat de ECB precies zal gaan opkopen.

Een belangrijk signaal dat de ECB deze week niet stil zit, was volgens Rabobank en ING het besluit van de Zwitserse centrale bank om de vaste koppeling tussen de eigen frank en de euro los te laten. De frank spoot omhoog na het besluit van de centrale bank en handelt inmiddels rond pariteit met de euro.

 
Ook de juristen van het Europese Hof gaven vorige week volgens ING hun zegen voor QE. "De weg is vrij voor ECB-president Draghi om komende week ‘it giet oan’ te zeggen", aldus econoom Teunis Brosens van ING.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen hielden stijgers en dalers elkaar in evenwicht. Met afstand de grootste stijger was KPN met een winst van krap drie procent in de nasleep van overnamefantasie die vrijdag werd gevoed door Reuters. Het persbureau schreef dat Deutsche Telekom afgelopen najaar een overnamebod zou hebben overwogen. Analisten zeiden tegenover ABM Financial News op korte termijn geen overname te verwachten.

Financiële waarden lagen er vast bij in aanloop naar het rentbesluit van de ECB. Aegon, ING en Delta Lloyd wonnen circa een procent.

De olieprijs stond, na een fors herstel op vrijdag, bij aanvang van de nieuwe handelsweek onder druk en verloor anderhalf procent. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell gaf krap een procent prijs, terwijl staalconcern ArcelorMittal anderhalf procent lager noteerde. Grootste daler was evenwel DSM met drie procent nadat ING, ABN AMRO en UBS vandaag de taxaties voor het speciaalchemiebedrijf verlaagden.

Op een vlakke Midkap was Corbion koploper met ruim twee procent. Tankopslagbedrijf Vopak gaf daarentegen bijna twee procent prijs, na een stevige 11 procent koerswinst vorige week.

Onder de kleinere fondsen won DPA Groep twee procent, maar bouwer Ballast Nedam gaf juist twee procent prijs.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.