Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak zet opmars voort

Damrak zet opmars voort
19 jan 2015 om 08:31

De Amsterdam beurs start de handelsweek hoger na een eindspurt op Wall Street vrijdagavond en een gemengd beeld in Azië vanochtend, waar de Shanghai Composite scherp lager noteerde.

Futures op de AEX wezen ruim een half uur voor de beursgong op een hogere opening van 0,2 procent, nadat de index vorige week al meer dan 4 procent won. De hoofdgraadmeter van het Damrak sloot daarmee op het hoogste niveau sinds 2008. Vandaag moeten de Europese beurzen het stellen zonder inspiratie uit Amerika, waar de beurzen gesloten zijn in verband met de traditionele viering op de derde maandag van januari van Martin Luther King Jr. Day.

"Donderdag staat het grote gebeuren gepland", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers, doelend op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank waarbij beleggers gespannen zullen afwachten of voorzitter Mario Draghi daadwerkelijk een opkoopprogamma voor staatsobligaties, het zogenoemde QE, zal aankondigen.

Daarnaast wijst de analist op de start van het cijferseizoen op het Damrak deze week, met onder meer indexzwaargewichten Unilever en ASML, die volgens Muller zullen profiteren van "valutaire meewind".

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag na vijf achtereenvolgende verliesdagen scherp hoger, waarbij in het laatste uur van de handel de winsten werden verdubbeld in aanloop naar een lang weekend.  Oliegerelateerde aandelen zoals Exxon Mobil (+2,4%) en Schlumberger (+6,1%) profiteerden van een scherp herstel van de olieprijs. Eerder op de dag bleek dat Amerikaanse consumenten in december juist vertrouwen tankten dankzij de scherp gedaalde olieprijs. De vertrouwensindex steeg fors van 93,6 in december naar 98,2 halverwege deze maand.

In Azië koersten de beurzen overwegend licht hoger, terwijl de Shanghai Composite voor westerse begrippen juist werd geconfronteerd met een beurskrach. De Chinese toezichthouder besloot om het beleggen met geleend geld gedeeltelijk aan banden te leggen na een koersrally van ruim 60 procent in het afgelopen half jaar. Veel Chinezen speculeren met geleend geld, waardoor de vrees voor instabiliteit van het financiële systeem en te uitbundige koersvorming op de aandelenmarkten snel toenam. De handel in veel financiële waarden, zoals Bank of China, werden na koersvallen van 10 procent opgeschort. De Shanghai Composite noteerde vanochtend ruim 8 procent lager.

Alle ogen op Draghi

De verwachtingen voor het eerste rentebesluit van de Europese Centrale Bank in 2015 zijn hoog gespannen, maar of voorzitter Mario Draghi daadwerkelijk een opkoopprogamma voor staatsobligaties zal aankondigen, dat moet donderdag blijken.

 
Bij Rabobank houden de analisten rekening met een "vooraankondiging voor QE" door de Europese Centrale Bank. Pas na de vergadering van 5 maart zal er volgens de marktanalisten duidelijkheid komen over de omvang van het programma en wat de ECB precies zal gaan opkopen.

Een belangrijk signaal dat de ECB deze week niet stil zit, was volgens Rabobank en ING het besluit van de Zwitserse centrale bank om de vaste koppeling tussen de eigen frank en de euro los te laten. De frank spoot omhoog na het besluit van de centrale bank en handelt inmiddels rond pariteit met de euro.

 
Ook de juristen van het Europese Hof gaven deze week volgens ING hun zegen voor QE. "De weg is vrij voor ECB-president Draghi om komende week ‘it giet oan’ te zeggen", aldus econoom Teunis Brosens van ING.

Bedrijfsnieuws

ING verlaagde het advies voor DSM van Kopen naar Houden en paste het koersdoel neerwaarts aan van 59,00 naar 47,00 euro. De Pauw verlaagde de winsttaxaties onder meer als gevolg van de sterkere frank nadat de Zwitserse centrale bank afgelopen week de vaste koppeling met de euro losliet.

Horecagigant Van der Valk gaat aan de slag als grootgrutter. Dit schreef De Telegraaf maandag. De scherpe prijsconcurrentie onder supermarkten denkt Van der Valk aan te kunnen. "Omdat we de inkoop van de restaurants en winkels combineren, kunnen we lagere prijzen bedingen bij leveranciers. Daarvan profiteert de klant", zo verklaarde de nieuwkomer tegenover de krant.

Marine Harvest kweekte in het vierde kwartaal meer zalm dan voorzien, maar zag de schulden wel oplopen als gevolg van wisselkoerseffecten. Dit maakte de Noorse zalmkweker en belangrijke klant van het Nederlandse Nutreco maandag voorbeurs bekend. In de laatste drie maanden van 2014 kweekte Marine Harvest een volume van 105 duizend ton zalm, tegenover 100 duizend ton die de kweker voorzag te produceren.

Klépierre heeft een belang van 93,6 procent in Corio . Dit maakten de twee vastgoedfondsen na afloop van de na-aanmeldingstermijn bekend. Klépierre en Corio bevestigden verder hun intenties om de fusie af te ronden.

TKH Group betaalde meer om ook de laatste aandelen Augusta in handen te krijgen. TKH legde uiteindelijk 31,15 euro per aandeel neer voor de laatste stukken Augusta, hetgeen 48 procent meer was dan de 21,00 euro per aandeel die de Nederlanders in april 2012 bereid waren te betalen.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index koerste vrijdag in aanloop naar een lang weekend 1,1 procent hoger op 17.509,77 punten. De breder samengestelde S&P 500 sloot 1,3 procent hoger op 2.019,34 punten, terwijl de Nasdaq 1,4 procent won op 4.634,38 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.