Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: AEX lager na tegenvallende Europese cijfers

Beursupdate: AEX lager na tegenvallende Europese cijfers
2 jan 2015 om 10:53

De AEX is vrijdag, na een hogere opening, toch weggezakt na tegenvallende cijfers over de ontwikkeling in de Europese industrie.

 

De AEX noteerde tegen de klok van elf uur een half procent lager op 422,37 punten. Ook de meeste andere Europese beurzen doken in de rode cijfers.

 

"De koersen lijken te stagneren na de overwegend goede decembermaand. Hierbij spelen met name de tegenvallende inkoopmanagersindexen van Zuid-Europese landen een rol", aldus sales trader Gert Berendse van ING.

 

De bedrijvigheid voor de industrie in Spanje daalde afgelopen maand, na een piek in november, naar 53,8. Daarnaast krompen de Italiaanse en de Franse industrie in een hoger tempo.

 

De inkoopmanagersindex in de eurozone liep op tot 50,6, omdat de Duitse industrie van krimp naar groei bewoog, maar kwam volgens Berendse nog wel onder de marktverwachting van 50,8 uit.

 

Ook in Amerika staat de inkoopmanagersindex voor de industrie van zowel Markit als ISM nog op de rol samen met de bouwuitgaven. "Deze cijfers zouden nog voor een herstel [van de koersen] in Europa kunnen zorgen", zo voorziet Berendse.

 

Stijgers en dalers

Hoewel het merendeel van de hoofdfondsen op verlies stonden, ging Fugro met een winst van meer dan drie procent tegen de trend in.Op de laatste dag van het jaar wisselde SNS Securities nog het verkoopadvies voor de bodemonderzoeker in voor een Accumuleren advies vanwege onder meer het oprekken van de convenanten door de kredietverstrekkers. Ook is er nog altijd een kans dat Boskalis een bod uitbrengt op Fugro, aldus analist Martijn den Drijver.

 

Verder hielden ook ArcelorMittal en ING het hoofd boven water met een bescheiden winst van enkele tienden van een procent. ING wordt door beursexperts genoemd als het top aandeel voor 2015. Het fonds stond volgens Corne van Zeijl van Actiam, dat maandelijks het sentiment onder beursexperts meet, "met kop en schouders" bovenaan de lijstjes van de experts.

 

De grootste verliezer was Heineken. De bierbrouwer werd anderhalf procent goedkoper. Ook zwaargewicht Unilever zag bijna 1,5 procent aan beurswaarde verdampen.

 

In de Midkap nam NSI de leiding met een plus van 2,7 procent, gevold door Air France-KLM, dat ruim een procent bijschreef.

 

Daarentegen leverde Sligro 0,7 procent in na het bekendmaken van de omzetcijfers. De omzet kwam in 2014 uit op een recordniveau van ruim 2,5 miljard euro. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers meende dat deze omzetstijging conform verwachting was.

 

Hekkensluiters waren ASM International en TKH Group met verliezen van respectievelijk 2,0 en 1,9 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.