Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Groene opening 2015 voor Wall Street

Groene opening 2015 voor Wall Street
2 jan 2015 om 14:59

De Amerikaanse beurzen stevenen af op een hogere opening nadat de markten 2014 nog besloten met een fors verlies op de laatste handelsdag.

 

Futures op de Dow Jones index, de S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq noteerden ruim een half uur voor de opening tot 0,4 procent hoger.

 

"Een hele volatiele dag, als dit zo doorzet kunnen we onze borst [voor 2015] nog natmaken", wees Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer onder meer op een hogere dollar en opnieuw een val van de prijs voor een vat olie.

 

De euro/dollar verloor vrijdag 0,6 procent op 1,2033, nadat steeds meer prominenten van de Europese Centrale Bank zich uitlaten over mogelijke plannen om staatsobligaties op te kopen. Ook voorzitter Mario Draghi van de ECB hinnte in een interview met het Duitse Handelsblatt op aanvullende maatregelen door de plannen om staatsobligaties op te kopen te verdedigen en opnieuw bij de Europese regeringen erop aan te dringen om structurele hervormingen door te voeren.

 

"Het risico dat we niet voldoen aan ons mandaat van prijsstabiliteit, is groter dan zes maanden geleden", zo voegde Draghi hieraan toe. Marktanalisten van Rabobank stelden dat deze woorden door beleggers lijken te worden geïnterpreteerd dat de kans op QE verder is toegenomen. Dit betekent een grotere kans op meer euro’s in het financiële systeem en hierdoor daalt de euro in waarde.

 

De prijs voor een vat Brent-olie stond vrijdag met een min van bijna drie procent tot iets minder dan 56 dollar opnieuw fors onder druk, nadat aanvankelijk nog het groen op de borden stond. Volgens vermogensbeheerder Nijkamp schroeft Rusland de productie op in een markt die al te kampen heeft met overproductie.

 

"Niemand vermindert [de olieproductie], het is een harde strijd met een trend [van de olieprijs] naar beneden", aldus Nijkamp. Als winnaars van deze strijd rollen volgens de vermogensbeheerder de consumenten, terwijl de verliezers met onder meer een aantal landen en enkele bedrijven over "een paar maanden" duidelijk zullen worden.

 

Beleggers kregen op de eerste handelsdag van 2015 verder nog een fors aantal inkoopmanagersindexen te verwerken. Donderdag bleek al uit officiële cijfers van de Chinese overheid dat de inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie was gedaald tot 50,1, hetgeen nog slechts een fractie boven het break-even niveau van 50 is. De groei in de Chinese dienstensector bleek wel toegenomen, met een inkoopmanagersindex van 54,1.

 

In Europa was het beeld vandaag gemengd. De Duitse industrie stond er beter voor en groeide weer, terwijl de Zuid-Europese landen juist minder presteerden. In Italië en Frankrijk verergerde de krimp, terwijl Spanje een terugval van de groei noteerde.

 

"Het verschil [tussen Noord- en Zuid-Europa] wordt groter", concludeerde Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer.

 

Later vandaag volgt nog de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de industrie en de maandelijkse bouwuitgaven. Nijkamp liet weten hierbij dat alles wijst op een aantrekkende Amerikaanse economie en dat wanneer de huidige [opwaartse] trend doorzet, het voor de Verenigde Staten de goede kant op gaat. Onlangs werd al de economische groei over het derde kwartaal fors opwaarts bijgesteld naar 5,0 procent, terwijl ook het consumentenvertrouwen stevig in de lift zit.

 

Bedrijfsnieuws

Linn Energy koerste in de handel voorbeurs met 6,6 procent fors lager, nadat het Amerikaanse olie- en gasbedrijf de investeringen voor 2015 meer dan halveerde en het dividend voor een groot deel schrapte als gevolg van de "significant" lagere olieprijs. De investeringen van Linn Energy zullen in 2015 730 miljoen dollar bedragen, terwijl de doelstelling eerder nog op 1.550 miljoen dollar lag. Het dividend valt bijna 57 procent lager uit met 1,25 dollar per aandeel.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.