Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street begint met klein verlies aan 2015

Wall Street begint met klein verlies aan 2015
2 jan 2015 om 22:05

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met een klein verlies aan het nieuwe jaar begonnen nadat macro-economische cijfers niet aan de verwachtingen konden voldoen.

 

De S&P 500 index sloot vlak op 2.058,17 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 17.831,25 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 4.726,81 punten.

 

Cijfers over de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie konden volgens vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten niet aan de verwachtingen voldoen. Het cijfer gemeten door het Institute for Supply Management wees op een daling van 58,7 in november naar 55,5 in december. Het cijfer berekend door Markit daalde van 54,8 in november naar 53,9 afgelopen maand.

 

In Europa was het beeld vandaag gemengd. De Duitse industrie stond er beter voor en groeide weer, terwijl de Zuid-Europese landen juist minder presteerden. In Italië en Frankrijk verergerde de krimp, terwijl Spanje tegen de verwachting van Manie in een terugval van de groei noteerde. Donderdag bleek al uit officiële cijfers van de Chinese overheid dat de inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie was gedaald tot 50,1. De groei in de Chinese dienstensector bleek wel toegenomen, met een inkoopmanagersindex van 54,1.

 

Uit de Verenigde Staten bleek verder nog dat de bouwuitgaven in november met 0,3 procent daalden ten opzichte van de voorgaande maand. Op jaarbasis was er in november evenwel sprake van een groei van 2,4 procent.

 

Dollar in de lift

De koers van het valutapaar euro/dollar had het vrijdag zwaar te verduren en noteerde richting het sluiten van de markt 0,8 procent in het rood op 1,2005. Steeds meer prominenten van de Europese Centrale Bank laten zich uit over mogelijke plannen om staatsobligaties op te kopen. Ook voorzitter Mario Draghi van de ECB hintte in een interview met het Duitse Handelsblatt op aanvullende maatregelen door de plannen om staatsobligaties op te kopen te verdedigen en er opnieuw bij de Europese regeringen op aan te dringen om structurele hervormingen door te voeren.

 

"Het risico dat we niet voldoen aan ons mandaat van prijsstabiliteit, is groter dan zes maanden geleden", zo voegde Draghi hieraan toe, wat marktanalisten van Rabobank plaatsten door te stellen dat deze woorden door beleggers lijken te worden geïnterpreteerd dat de kans op QE verder is toegenomen. Dit betekent een grotere kans op meer euro’s in het financiële systeem en hierdoor daalt de euro in waarde.

 

Naast de euro stond de prijs voor een vat Brent-olie met een min van 1,8 procent opnieuw onder druk. Winsten van eerder op de handelsdag verdwenen als sneeuw voor de zon, nadat volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer bleek dat Rusland de productie opschroeft in een markt die al te kampen heeft met overproductie.

 

Edelmetalen goud en zilver onttrokken zich aan het negatieve nieuws en noteerden respectievelijk 0,3 en 1,0 procent hoger.

 

Bedrijfsnieuws

Linn Energy koerste in de handel voorbeurs nog vele procenten lager, maar boog dit recht en noteerde richting het sluiten van de markt 12,5 procent hoger. Het Amerikaanse olie- en gasbedrijf halveerde de investeringen voor 2015 ruimschoots en schrapte het dividend voor een groot deel als gevolg van de "significant" lagere olieprijs. De investeringen van Linn Energy zullen in 2015 730 miljoen dollar bedragen, terwijl de doelstelling eerder nog op 1.550 miljoen dollar lag. Het dividend valt bijna 57 procent lager uit met 1,25 dollar per aandeel.

 

Uitblinkers vielen verder weinig te bekennen onder de grote fondsen op Wall Street. IBM ging onder de hoofdfondsen aan kop met een winst van 1,0 procent, terwijl onderaan Home Depot en Nike stonden met verliezen van respectievelijk 1,5 en 1,2 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.