Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: ASML haalt eigen doelstellingen

Beursblik: ASML haalt eigen doelstellingen
20 jan 2015 om 11:51

ASML heeft in het vierde kwartaal aan de eigen doelstellingen voldaan. Dit is de verwachting van analisten geraadpleegd door ABM Financial News.

 

"Natuurlijk", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers, die op weinig verrassingen rekent.

 

ASML liet bij de vorige kwartaalrapportage weten voor de laatste drie maanden van 2014 te mikken op een omzet van 1,3 miljard euro met een marge van circa 43 procent. Analisten van JPMorgan Cazenove hanteren dezelfde taxaties en rekenen op een geschoonde winst per aandeel van 0,47 euro.

 

De cijfers over het vierde kwartaal moeten vervolgens resulteren in een jaaromzet van tenminste 5,6 miljard euro. Een doelstelling die ook gehaald zal worden volgens de analisten.

 

Eerder al zei CEO Peter Wennink te rekenen op een sterke start van 2015 door de goede orderportefeuille voor de geheugenmarkt.

 

De analisten van JPMorgan voorzien voor het lopende kwartaal een omzet van 1.615 miljoen euro, hetgeen verder aantrekt in het vervolg van 2015.

 

Eind november vorig jaar liet ASML weten voor 2020 een netto omzet van circa 10 miljard euro te voorzien, tegen een omzet van 5,2 miljard euro over 2013, waarbij de winst per aandeel naar verwachting zelfs verdrievoudigt.

 

Daaraan voegde CEO Wennink in een toelichting toe dat de omzet van 10 miljard dollar zeker in 2020 wordt gerealiseerd, maar de topman sloot niet uit dat dit mogelijk al in 2019 of zelfs 2018 lukt, afhankelijk van de marktontwikkelingen.

 

Daarbij wil ASML in 2016 met de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet op een productiesnelheid van 1.500 wafers per dag zitten. Volgens JPMorgan kijkt de markt met belangstelling naar de vorderingen, maar moeten beleggers niet op te veel nieuws rekenen. Op dit moment ligt ASML volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank al zo’n vijf maanden voor op schema.

 

Tijdens de toelichting door ASML op de jaarcijfers zal er vermoedelijk ook worden gevraagd naar de recent aangekondigde verkoop van het belang van TSMC in het Veldhovense bedrijf en of ook Intel en Samsung met dergelijke plannen lopen. Zowel Theodoor Gilissen als JPMorgan voorzien slechts een beperkte ‘overhang’ in het aandeel.

 

ASML opent woensdag voorbeurs de boeken over het vierde kwartaal van 2014. Op een groen Damrak daalde het fonds dinsdag halverwege de handelsdag 0,1 procent op 89,27 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.