Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX hoger in afwachting van ECB

AEX hoger in afwachting van ECB
21 jan 2015 om 17:55

De Amsterdamse beurs is woensdag aan de vooravond van het eerste rentebesluit van de Europese Centrale Bank hoger gesloten. De AEX eindigde 0,7 procent hoger op 441,09 punten. Ook de omringende beurzen vonden de weg omhoog.

 

De hoofdgraadmeter van het Damrak bewoog vanmiddag stevig op geruchten wat de ECB morgen zal aankondigen. Een van de scenario’s is volgens persbureau Bloomberg een opkoopoperatie van 50 miljard euro per maand. "Dat zou heel mooi zijn", aldus fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam.

 

Dat de ECB morgen met een aankondiging komt, daar sorteert de markt al geruime tijd op voor. De vraag is volgens Rabobank wat de details worden. Wie gaat opkopen, welke obligaties, krijgt de ECB voorrang en wordt er maandelijks voor een vaststaand bedrag opgekocht, zijn volgens marktanalisten van Rabobank de belangrijkste vragen.

 

"Er zijn veel vragen en beleggers reageren nerveus op de laatste berichten en geruchten die in de media verschijnen", aldus Rabobank, die de markt er aan herinnerde dat zondag ook nog de Griekse verkiezingen op de rol staan.

 

De euro/dollar bewoog ook stevig. Na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde het muntpaar 0,2 procent lager op 1,1588. UBS, dat rekent op een opkoopprogramma van de ECB ter waarde van 1.000 miljard euro, voorziet dat de euro/dollar op de korte termijn kan dalen naar 1,10.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 16 fondsen hoger verhandeld tegenover 9 fondsen lager. Koplopers waren de Fugro en SBM Offshore met dagwinsten van respectievelijk 3,0 en 2,5 procent. De oliedienstverleners profiteerden van de hogere olieprijs. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell koerste 1,6 procent hoger.

 

ASML, dat vlamde bij opening na beter dan voorziene kwartaalcijfers, eindigde op een koerswinst van 2,6 procent. ING zette vraagtekens bij de consensus voor 2015 en Citi verlaagde het advies voor ASML. Analisten van de Amerikaanse zakenbank noemden het niet verstandig om nu nog in ASML te stappen.

 

De grootste daler in de AEX was Altice met een dagverlies van 1,9 procent. Morgen vindt er bij Portugal Telecom een aandeelhoudersvergadering plaats over de eventuele overname van PT door Altice. Unibail-Rodamco leverde X procent in.

 

In de AMX was het Imtech dat aan kop ging met een koerswinst van 3,5 procent. Vopak leverde juist 2,9 procent in.

 

In de AScX was het Ballast Nedam dat aan kop ging met 2,1 procent, terwijl sectorgenoot Heijmans met een verlies van 1,3 procent juist een van de grootst dalers was. Midkapper BAM Groep koerste 2,7 procent in het groen.

 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten won de Dow Jones index 0,3 procent op 17.561,02 punten. De S&P500 en Nasdaq koersten elk circa een half procent hoger.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.