Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak licht hoger rond lunchtijd

Beursupdate: Damrak licht hoger rond lunchtijd
21 jan 2015 om 12:26

De Amsterdamse beurs koerste rond lunchtijd 0,3 procent hoger op 439,23 punten. Hiermee doet de Amsterdamse beurs het beter dan de omringende beurzen. De Duitse en Franse beurs leverden licht in.

 

Beleggers kijken op deze relatief rustige beursdag vooral uit naar de berichtgeving van de Europese Centrale Bank op donderdag.

 

"In Europa is het nu rustig op de beurzen. Daar ontkom je niet aan", zei handelaar Tycho Schaaf van Lynx.

 

Volgens Rabobank is het vertrouwen onder beleggers in Mario Draghi groot. "De heersende verwachting is dat er een opkoopprogramma van 500 tot 1.000 miljard euro komt", meldde Rabobank. Het risico zit volgens de bank in de details. "Zo kan een enorm pakket van 1.000 miljard euro nog steeds voor teleurstelling zorgen als bijvoorbeeld de obligaties worden gekocht door de nationale banken", aldus de marktanalisten van de bank.

 

UBS rekent op een opkoopprogramma van 1.000 miljard euro. "Als dat gebeurt kan de euro/dollar op de korte termijn vallen naar 1,10 euro", aldus de Zwitserse zakenbank.

 

Goud koerste rond de klok van twaalf uur rond de 1.300 dollar. "Het hoogste niveau sinds augustus. Het valt niet heel erg op, maar het is een mooie trend omhoog", volgens Schaaf. "Dit duidt mogelijk op de onzekerheid die er toch is, al zie je dit nog niet terug in de aandelenkoersen."

 

De agenda voor woensdagmiddag is redelijk gevuld. Voor de opening van de handelsdag op Wall Street worden de hypotheekaanvragen en de in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten bekendgemaakt. Nabeurs zullen American Express en veilingsite eBay de boeken openen.

 

Stijgers en dalers

 

Onder de hoofdfondsen was ASML na publicatie van de kwartaalcijfers de absolute uitblinker met een plus van 3,5 procent. Volgens Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers leverde ASML een "ijzersterke" prestatie. De marktvorser stelde dat de goede prestaties vooral werden gedragen door een beter dan voorziene geheugenmarkt. ING houdt voor 2015 wel rekening met een zwakkere geheugenmarkt. Analist Robert van den Broek betwijfelde dan ook of de 6,8 miljard euro die analisten aan omzet voor heel 2015 verwachten haalbaar is. Citi verlaagde het advies voor ASML naar Houden. Uitgever Reed Elsevier sterkte in de ochtendhandel 1,3 procent aan.

 

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco was de hekkensluiter op de AEX met een in van 1,8 procent. Ook de financiële fondsen presteerden minder goed. Aegon leverde 0,8 procent, terwijl ING 0,8 procent moest prijsgeven. TNT Express verloor rond het middaguur 0,1 procent. De pakketbezorger meldde woensdag dat het de bezorgsnelheid naar Duitsland gaat verhogen.

 

In de Midkap koerste Imtech richting het middaguur 1,7 procent hoger. TenCate dikte 1,1 procent aan. BinckBank en PostNL sloten de rij met verliezen van 1,1 procent.

 

Onder de lokale fondsen presteerde bouwer Ballast Nedam sterk met 2,8 procent koerswinst. KasBank noteerde een plus van 2 procent, terwijl Besi in het kielzog van de cijfers van ASML 1,9 procent hoger koerste. Uitgeverij Brill en bouwer Heijmans moesten in de ochtendhandel 2,7 procent toegeven.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.