Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Ogen gericht op ECB`

`Ogen gericht op ECB`
21 jan 2015 om 16:03

De Europese Centrale Bank komt donderdag in actie bij het eerste rentebesluit van dit jaar. Daarover zijn de meeste economen het eens.

 

Algemeen wordt gerekend op een opkoopprogramma met een omvang van 500 miljard tot 1.000 miljard euro.

 

"De marktverwachtingen zijn erg hoog gespannen", aldus KBC, en dat werd onder meer in de hand gewerkt door de verrassende stap van de Zwitserse centrale bank vorige week om de vaste koppeling met de euro los te laten.

 

Maar ook het geluid vanuit de ECB zelf zorgde voor een hoog verwachtingspatroon. Enerzijds merkte de centrale bank op de eigen balans met zo’n 1.000 miljard euro te willen vergroten en anderzijds stelden de centraal bankiers het unaniem eens te zijn over de inzet van aanvullende onconventionele maatregelen binnen het eigen mandaat met het oog op de inflatiedoelstelling.

 

De details van de aankondiging zijn evenwel waar het om gaat, aldus de marktvorsers van zowel KBC als Rabobank, daar zitten de risico’s in.

 

"Zo kan een enorm pakket van 1.000 miljard euro nog steeds voor teleurstelling zorgen als bijvoorbeeld de obligaties worden gekocht door de nationale banken. Immers, in dat geval vrezen beleggers wellicht voor minder cohesie binnen het eurozone systeem", aldus Rabobank, die er op wees dat gezien de politieke gevoeligheid de uitkomst sowieso een compromis zal zijn.

 

Bij Rabobank wordt gerekend op een eerste aankondiging door de ECB donderdag, gevolgd door de details op de volgende vergadering op 5 maart, waarna de aankopen direct zullen starten.

 

Aangezien 5 maart nog ver weg is, kan volgens Rabobank echter niet worden uitgesloten dat de ECB donderdag al het volledige programma bekend maakt.

 

Bij KBC rekenen de marktvorsers op een "historische stap", waarmee de ECB in het voetspoor treedt van de centrale banken van Amerika, Japan en het Verenigd Koninkrijk.

 

Zojuist meldde persbureau Bloomberg op basis van bronnen binnen de ECB dat er een opkoopprogramma komt van 50 miljard euro per maand.

 

De euro/dollar handelde woensdagmiddag 0,3 procent hoger op 1,1638.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.