Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Groene opening Damrak in aanloop naar ECB

Groene opening Damrak in aanloop naar ECB
22 jan 2015 om 08:19

De Amsterdamse beurs gaat donderdag in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank een hogere opening tegemoet. Zowel in Azië als op Wall Street, waar geruchten over de plannen van de ECB de koersen stuwden, kleurden de koersenborden groen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een hogere opening van een half procent. De hoofdgraadmeter van het Damrak is deze maand al zo’n vier procent opgelopen, met name in afwachting van steunmaatregelen door de ECB. De Amerikaanse S&P500 index kampt daarentegen onder meer met een sterke dollar en staat voor het lopende jaar juist op een negatief rendement.

De ECB komt vanmiddag hoogstwaarschijnlijk in actie bij het eerste rentebesluit van dit jaar. Daarover zijn de meeste economen het eens. Algemeen wordt gerekend op de aankondiging van een opkoopprogramma met een omvang van 500 miljard tot 1.000 miljard euro.

"De marktverwachtingen zijn erg hoog gespannen", aldus KBC, en dat werd onder meer in de hand gewerkt door de verrassende stap van de Zwitserse centrale bank vorige week om de vaste koppeling met de euro los te laten. De details van de aankondiging zijn evenwel waar het om gaat, aldus de marktvorsers van zowel KBC als Rabobank, daar zitten de risico’s in.

 
"Zo kan een enorm pakket van 1.000 miljard euro nog steeds voor teleurstelling zorgen als bijvoorbeeld de obligaties worden gekocht door de nationale banken. Immers, in dat geval vrezen beleggers wellicht voor minder cohesie binnen het eurozone systeem", aldus Rabobank, die benadrukte dat gezien de politieke gevoeligheid de uitkomst sowieso een compromis zal zijn.

Larry Summers, een van ’s werelds invloedrijkste economen en onder meer voormalig minister van Financiën in Amerika, stelde maandag tegen onder meer Het Financiele Dagblad dat de ECB vandaag een krachtig signaal moet afgeven om het economische tij te keren. "In Europa tekent zich een nieuwe recessie af, met beginnende deflatie. Dat is onder meer te zien aan de dalende rentes in Europa en het lage consumentenvertrouwen", aldus Summers.

Op Wall Sloten de hoofdbeurzen woensdagavond na een openingsverlies licht hoger nadat persbureau Reuters op basis van ingewijden meldde dat de ECB overweegt om vanaf maart maandelijks 50 miljard euro aan obligaties op te gaan kopen. Cijfers nabeurs van eBay en America Express  werden in de elektronische handel gemengd ontvangen.

Ook de Aziatische aandelenmarkten koersten vanochtend overwegend licht hoger, met als uitschieter de beurs in Hong Kong met een winst van 0,8 procent.

Naast het rentebesluit kijken Amerikaanse beleggers vanmiddag nog uit naar onder meer cijfers over de huizenprijzen en de wekelijkse olievoorraden.

Bedrijfsnieuws

Sligro Food Group rapporteerde over 2014 een omzetstijging van drie procent naar 2.572 miljoen euro, waarbij de autonome groei 1,7 procent bedroeg. Onder de streep restte er afgelopen jaar een nettowinst van 69 miljoen euro voor Sligro, nipt meer 68 miljoen euro in 2013.  Sligro rekent er op dit jaar de markt te zullen verslaan. De totale foodservicemarkt zal in 2015 voor het eerst sinds 2008 enige groei zal laten zien, aldus Sligro, dat voor de foodretailmarkt eveneens een bescheiden groei verwacht.

Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde het koersdoel voor ASML van 91,00 naar 110,00 euro met een onveranderd Aanbevolen advies. "Alle seinen op groen voor de chipmarkt", aldus Versteeg in een reactie op de kwartaalcijfers van de chipmachinefabrikant.

Werknemers van ASML kunnen een bonus van twee maandsalarissen tegemoet zien. Dit schreef De Telegraaf donderdag op basis van anonieme bronnen. In februari zal er 16 procent extra op het loonstrookje staan, aldus de krant, nadat ASML een sterk 2014 beleefde.

Imtech meldde een omvangrijke opdracht te hebben binnengehaald voor een nieuwe fabriek van Volkswagen in Polen. Financiële details gaf de technische dienstverlener evenwel niet vrij.

Galapagos kreeg in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen een subsidie van 2,5 miljoen euro voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

New Sources Energy rapporteerde over het afgelopen boekjaar een nettoverlies van 77.000 euro, 16.000 euro meer verlies dan in het voorgaande jaar.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot woensdag 0,2 procent hoger op 17.554,34 punten. De S&P 500 won zelfs 0,5 procent op 20.032,29 punten, terwijl de Nasdaq 0,3 procent hoger afvlagde op 4.667,42 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.