Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update2: ECB injecteert maandelijks 60 miljard euro

Update2: ECB injecteert maandelijks 60 miljard euro
22 jan 2015 om 15:38

De Europese Centrale Bank gaat maandelijks voor 60 miljard euro aan obligaties opkopen, waaronder ook staatsobligaties, om de inflatie aan te jagen en de economie te stimuleren. Dit maakte voorzitter Mario Draghi van de centrale bank donderdag bekend nadat de bankier opmerkte dat de inflatie de komende maanden "erg laag" zal blijven, of zelfs negatief.

 

Het opkoopprogramma, dat ook de lopende programma’s van de ECB voor covered bonds en asset-backed securities omvat, zal lopen tot eind september 2016, maar kan doorgaan totdat er duidelijk vooruitgang is geboekt op het vlak van de inflatiedoelstelling van de centrale bank van beneden maar dichtbij de 2 procent. Dit betekent dat de ECB voor tenminste 1.140 miljard euro zal opkopen.

 

"De totale hoeveelheid QE is groter dan verwacht waardoor er meer euro’s in het financiële systeem komen dan verwacht. Dit betekent verwatering van de euro en dus een daling van de euro/dollar", zo constateerden de marktanalisten van Rabobank.

 

Het opkopen van staatsobligaties zal pas in maart 2015 van start gaan. Daarbij zal de ECB obligaties opkopen met een looptijd van twee tot dertig jaar. "Best lang", aldus Draghi zelf.

 

Het gezamenlijk gedragen risico van het opkopen van staatsobligaties zal 20 procent bedragen. De rest komt voor rekening van de lidstaten en hun nationale centrale banken zelf.

 

Verder zal de ECB ook de prijsstelling van het lopende TLTRO programma aanpassen.

 

Ook riep Draghi de politiek opnieuw op de noodzakelijke structurele maatregelen te treffen.

 

Eerder vanmiddag bepaalde de ECB dat de rente onveranderd bleef. Dit betekent dat het belangrijkste rentetarief blijft staan op 0,05 procent. De strafrente en de depositorente liggen op respectievelijk 0,30 procent en 0,20 procent negatief.

 

De volgende monetaire vergadering is op 5 maart.

 

Update2: om meer informatie toe te voegen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.