Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Hoger Damrak the day after

Hoger Damrak the day after
23 jan 2015 om 08:18

Het Damrak gaat vrijdag een hogere opening tegemoet nadat de aankondiging van kwantitatieve verruiming door de Europese Centrale Bank donderdag ook op Wall Street en in Azië met applaus werd ontvangen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de start van de handelsdag op een hogere opening van 0,7 procent. De afgelopen negen handelsdagen sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak hoger en de index klom van 413 naar 448 punten.

"Een lage rente is altijd goed nieuws voor de aandelenmarkten", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers, doelend op het rente verlagende effect van het opkopen van onder meer staatsobligaties door centrale banken. De impact van de maatregelen op de langere termijn is volgens Muller echter ongewis. Voor een structureel herstel van de vraag zijn volgens de analist "baanzekerheid en loonstijgingen" nodig.

Het sentiment op Wall Street kreeg een impuls door het besluit ECB, ondanks dat ook de dollar een scherpe stijging tegenover de euro liet zien. De dure munt zal de winstgevendheid van Amerikaanse multinationals onder druk zetten. De euro/dollar daalde donderdag ruim twee procent naar 1,1363. Ook de Aziatische beurzen kleurden vanochtend overwegend groen, waarbij de beurzen in Tokio en Hong Kong circa een procent klimmen.

In China bleek de industrie in januari nog minimaal gekrompen, terwijl de Japanse industrie in een iets hoger tempo groeide. "Meer monetaire en fiscale stimulerende maatregelen zullen nodig zijn om de groei in de komende maanden [in China] te ondersteunen", aldus HSBC in een reactie op de inkoopmanagersindex van China.

Drukke agenda

In Europa worden in de loop van de ochtend onder meer de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindexen voor Duitsland en Frankrijk in januari vrijgegeven. Amerikaanse beleggers kijken uit naar onder meer de inkoopmanagersindex voor de industrie, de Chicago Fed index en de leading indicators. Daarnaast openen onder meer General Electric, McDonalds en Honeywell de boeken over het afgelopen jaar.

Bedrijfsnieuws

Aandeelhouders van HAL kunnen een flink hoger dividend tegemoet zien nadat de nettovermogenswaarde van het fonds steeg. Over 2014 wil HAL een dividend uitkeren van 5,05 euro per aandeel. Over 2013 was dit nog 4,10 euro.

ING verlaagde het advies voor Delta Lloyd van Kopen naar Houden. Het koersdoel werd neerwaarts bijgesteld van 21,50 naar 19,00 euro. De belangrijkste redenen voor ING om het advies voor de verzekeraar te verlagen waren de lage rente, de onzekerheid met betrekking tot Solvency 2 en de extra onzekerheid die het conflict tussen Delta Lloyd en De Nederlandsche Bank oplevert.

Beter Bed behaalde met 99,6 miljoen euro omzet over het vierde kwartaal een sterkere groei dan verwacht, vooral door het aantrekken van de belangrijke Duitse markt. De winst zal vermoedelijk flink hoger uitkomen.

Fugro droeg Petri Hofsté en Anja Montijn voor als nieuwe leden voor de raad van commissarissen.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot donderdag anderhalf procent hoger op 17.818,09 punten. De S&P 500 won eveneens 1,5 procent op 2.063,19 punten, terwijl de Nasdaq 1,8 procent hoger afvlagde op 4.750,40 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.