Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Positieve stemming op Damrak houdt aan

Positieve stemming op Damrak houdt aan
23 jan 2015 om 18:03

Het donderdag aangekondigde opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank heeft vandaag opnieuw voor enthousiasme op de Amsterdamse beurs gezorgd.

 

De AEX sloot 1,5 procent hoger op 454,56 punten en dikte op weekbasis net geen 5 procent aan.

 

"Een opperbeste stemming", aldus marktanalisten van Rabobank.

 

Ook de omringende beurzen deden goede zaken. De Duitse beurs sloot 2,1 procent hoger en de Franse beurs won 1,9 procent.

 

De euro/dollar leverde bijna 3 procent in op 1,1273, het laagste niveau in lange tijd. "De beweging is duidelijk", aldus vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB. De divergentie in het monetaire beleid van de verschillende centrale banken komt tot uiting in een sterkere dollar en zwakkere euro, een beweging die volgens Westerterp nog niet ten einde is, hoewel de kracht waarmee dit de afgelopen dagen gebeurde "enorm" was.

 

De economie in de eurozone lijkt het nieuwe jaar goed begonnen. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de industrie en de dienstensector in de eurozone steeg van 51,4 in december naar 52,2 in januari, het hoogste niveau in in vijf maanden tijd. De index wordt alom beschouwd als een goede graadmeter voor de toekomstige economische ontwikkeling. De Duitse samengestelde PMI noteerde de hoogste stand in drie maanden tijd op 52,6, terwijl de index voor Frankrijk op een iets sterkere krimp wees op 49,5.

 

Wall Street deed vandaag niet mee aan de polonaise. Tegenvallende winsten van UPS en McDonald’s waren hiervoor volgens analisten van KBC de aanleiding.

 

Zondag vinden in Griekenland verkiezingen plaats. Aan kop in de peilingen gaat vooralsnog het linkse Syriza, gevolgd door Nea Dimokratia, dat bij de verkiezingen in 2012 nog als winnaar uit de bus kwam.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 17 fondsen hoger verhandeld tegenover 8 fondsen lager. Daarbij waren de koersuitslagen groot, zowel aan de onder- als aan de bovenkant.

 

Koploper was Altice met een dagwinst van 7,1 procent, nadat aandeelhouders van Portugal Telecom SGPS instemden met de verkoop PT Portugal door moederbedrijf Oi aan Altice. ING reageerde positief op de overname en verwacht dat deze 9 euro per aandeel aan waarde toevoegt voor Altice.

 

Andere fondsen die de wind in de rug hadden, waren Unilever en Heineken met dagwinsten van respectievelijk 3,7 en 4,0 procent. Westerterp meende dat de twee fondsen profiteerden van het feit dat de grote concurrenten in dollars of Zwitserse franken noteren, waardoor de twee Amsterdamse fondsen er positief uitspringen.

 

De grote verliezers waren de financiële waarden. Fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam schreef dit toe aan de lagere rente, die vooral nadelig is voor verzekeraars. Daarbij kreeg Delta Lloyd, dat maar liefst 6,0 procent verloor, ook nog eens een aantal negatieve analistenrapporten om de oren. Zo haalde ING de verzekeraar van de kooplijst. Een andere opvallende daler was ArcelorMittal. De staalreus verloor maar liefst 5,1 procent aan beurswaarde.

 

In de AMX waren de uitslagen eveneens fors. Koplopers waren Brunel International, Corbion en Wereldhave met dagwinsten van bijna 4 procent. Bouwer BAM Groep en verzekeraar NN Group waren met 2,7 en 2,5 procent verlies de grootste dalers.

 

Bij de kleinere fondsen ging Kendrion aan kop met een dagwinst van 2,4 procent, op de voet gevolgd door Ballast Nedam met 2,2 procent koerswinst. Het weinig verhandelde Groothandelsgebouwen verloor 2,8 procent en Neways Electronics werd 2,5 procent minder waard.

 

Onder de lokaal genoteerde fondsen was AND International een uitblinker met een dagwinst van 6,5 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,2 procent lager op 17.773,75 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor eveneens 0,2 procent en techbeurs Nasdaq koerste juist 0,2 procent hoger.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.