Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Verdeeld slot Wall Street

Verdeeld slot Wall Street
23 jan 2015 om 22:06

De Amerikaanse beurzen zijn verdeeld het weekend in gegaan, waarbij op weekbasis evenwel nog enkele procenten aan winst resteerde.

 

De S&P 500 index daalde 0,6 procent naar 2.051,81 punten, de Dow Jones index verloor 0,8 procent op 17.672,60 punten en de Nasdaq noteerde 0,2 procent hoger op 4.757,88 punten.

 

De Amerikaanse markten konden niet meekomen met de Europese markten, waar forse winsten op de borden stonden in navolging van de plannen van de Europese Centrale Bank. Donderdag besloot de ECB om tot tenminste eind september 2016 maandelijks voor 60 miljard euro aan obligaties, waaronder ook staatsobligaties, op te gaan kopen.

 

De euro/dollar leverde vrijdag met een min van 1,2 procent opnieuw fors in op 1,1227, het laagste niveau in lange tijd. "De beweging is duidelijk", aldus vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB. De divergentie in het monetaire beleid van de verschillende centrale banken komt tot uiting in een sterkere dollar en zwakkere euro, een beweging die volgens Westerterp nog niet ten einde is, hoewel de kracht waarmee dit de afgelopen dagen gebeurde "enorm" was.

 

Goud en zilver leverden respectievelijk 0,6 en 0,2 aan waarde in, terwijl de prijs voor een vat Brent-olie een klein herstel realiseerde. Analisten van KBC schreven dit laatste toe aan de dood van de koning van Saoedi-Arabië. "Beleggers hopen dat dit zal leiden tot een verandering van het beleid [van Saoedi-Arabië] en de weg vrij is voor het verlagen van de olieproductie."

 

Op weekbasis resteerde er voor de toonaangevende S&P 500 index een winst van 1,6 procent, terwijl de Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq in een verkorte handelsweek plussen van respectievelijk 0,9 en 2,7 procent bewerkstelligden. Op maandag hielden de beurzen de deuren gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Jr. Day.

 

Buiten de kwartaalcijfers van bedrijven kregen beleggers nog een aantal macro-economische cijfers te verwerken. De bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie kwam volgens voorlopige cijfers van Markit Economics uit op 53,3, de laagste stand in de afgelopen twaalf maanden. In december noteerde de index nog op 53,9. De Chicago Fed index wees verder in januari op een economische groei die lager ligt dan de historische trend. De index voor de ontwikkeling van de nationale economie viel terug van 0,92 positief in november naar 0,05 negatief afgelopen maand.

 

Tegenover de lagere cijfers stond een stijging van de Leading Economic Indicators (LEI). De LEI index nam in december toe met 0,5 procent tot 121,1, na een neerwaarts herziene stijging van 0,4 procent in november. Bovendien namen de verkopen van bestaande woningen afgelopen maand toe met 2,4 procent tot 5,04 miljoen stuks op jaarbasis. In november lag de verkoop nog op 4,92 miljoen huizen. Op jaarbasis was er in december sprake van een verkoopstijging van 3,5 procent.

 

Gemengd ontvangen bedrijfscijfers

Kwartaalcijfers die vrijdag naar buiten kwamen zorgden voor een gemengd beeld. Honeywell steeg 3,1 procent nadat de fabrikant van onder meer Airbus in het vierde kwartaal van dit jaar de winst zag stijgen, ondanks een lichte omzetdaling. General Electric schreef 0,8 procent bij, nadat het conglomeraat over het vierde kwartaal een omzet van 42 miljard dollar realiseerde, een stijging van vier procent op jaarbasis. De winst steeg zelfs met 61 procent naar 5,2 miljard dollar. Vorig jaar boekte GE echter voor bijna 1,8 miljard dollar aan verliezen op desinvesteringen en beëindigde activiteiten.

 

Starbucks sloot 7,0 procent hoger nadat het donderdag nabeurs een recordomzet over het afgelopen kwartaal bekend maakte, wat vooral te danken was aan de overname van Starbucks Japan. Voor het lopende boekjaar mikt de koffieketen op een omzetgroei van 16 tot 18 procent en een stijging van de identieke omzet met circa 5 procent.

 

Een negatieve reactie op de kwartaalresultaten viel Kimberly-Clark met een min van 6,1 procent ten deel, dat de omzet in de laatste maanden van 2014 zag dalen als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten. De operationele winst daalde van 745 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2013 naar 158 miljoen dollar in het laatste kwartaal van 2014. Onder de streep restte een nettoverlies van 83 miljoen euro, tegenover 539 miljoen dollar winst vorig jaar.

 

Ook McDonald’s Corporation hield het hoofd met een verlies van 1,5 procent niet boven water. De omzet van de hamburgerketen viel in het vierde kwartaal terug met 7 procent tot 6,6 miljard dollar. Onder de streep restte een nettowinst van 1,1 miljard dollar, een daling van 21 procent op jaarbasis. United Parcel Service verloor liefst 9,9 procent nadat de Amerikaanse pakketbezorger een winstwaarschuwing afgaf. UPS waarschuwde de markt voor tegenvallende resultaten over het vierde kwartaal vanwege enerzijds een negatief wisselkoerseffect en anderzijds hoger dan voorzien kosten om de drukte in de feestweken te kunnen opvangen.

 

Blik op Griekenland

Komend weekend vinden in Griekenland op zondag verkiezingen plaats. Deze verkiezingen zullen volgens econoom Piet Lammens van KBC vermoedelijk worden gewonnen door het linkse Syriza, dat in de peilingen duidelijk voor ligt op de de huidige regeringspartij Nea Dimokratia.
"De Griekse politieke situatie is moeilijk. De gevestigde partijen hebben boter op het hoofd bij de diepe crisis waar het land door gaat", zo meende de econoom van KBC, toevoegend evenwel niet in een zogenoemde Grexit te geloven. Politiek kan Europa zich geen nieuwe Griekse crisis veroorloven. Het zou ook economisch faliekant zijn en Draghi’s bazooka herleiden tot een onschuldig waterpistool", liet Lammens weten.

 

Komende week zal de blik van beleggers opnieuw richting bedrijfscijfers gaan, met op maandag Microsoft Corporation en op dinsdag onder meer Procter & Gamble, AT&T en Apple. Later in de week openen ook onder meer Facebook, Google, Chevron en Manpower de boeken over het afgelopen kwartaal.

 

De macro-economische agenda bevat op dinsdag onder meer cijfers over de inkoopmanagersindex voor de industrie en het Amerikaanse consumentenvertrouwen, terwijl op vrijdag de nieuwste ramingen voor de economische groei in het vierde kwartaal naar buiten komen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.