Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Weinig kans op Grexit`

`Weinig kans op Grexit`
23 jan 2015 om 20:50

Griekenland blijft onderdeel van de eurozone. Dit is de verwachting van econoom Piet Lammens van KBC.

 

"Wij geloven niet in een Grexit", aldus Lammens in aanloop naar de Griekse verkiezingen op zondag.

 

Deze verkiezingen zullen volgens Lammens vermoedelijk worden gewonnen door het linkse Syriza, dat in de peilingen duidelijk voor ligt op de de huidige regeringspartij Nea Dimokratia.

 

"De Griekse politieke situatie is moeilijk. De gevestigde partijen hebben boter op het hoofd bij de diepe crisis waar het land door gaat", zo meent de econoom van KBC.

 

Syriza wil, net als de meerderheid van de Grieken, in de eurozone blijven. Ook wil het overheidstekorten vermijden. Daar moet echter wel kwijtschelding van 320 miljard euro aan schulden tegenover staan.

 

"Dat is onaanvaardbaar voor de andere schuldeisers en meteen het grote discussiepunt", aldus Lammens, waardoor er tussen de Grieken een schuldeisers op dit moment een waar pokerspel wordt gespeeld waarbij beide partijen geen belang hebben bij een faillissement van Griekenland en een Grexit.

 

Daarbij zou een Grexit een politiek signaal zijn dat uitstappen uit de euro zone mogelijk is. Volgens Lammens een gevaarlijk signaal met Catalonie dat streeft naar onafhankelijkheid, Spanje dat eind dit jaar verkiezingen houdt en een referendum over verdere EU-deelname op het programma in het Verenigd Koninkrijk.

 

"In die context moet een modus vivendi tussen Griekenland en de Troika mogelijk zijn. Politiek kan Europa zich geen nieuwe Griekse crisis veroorloven. Het zou ook economisch faliekant zijn en Draghi’s bazooka herleiden tot een onschuldig waterpistool", zo meent Lammens.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.