Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: beperkte invloed opkoopprogramma ECB

Beursblik: beperkte invloed opkoopprogramma ECB
24 jan 2015 om 11:36

Het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank heeft in de eurozone slechts een beperkt effect op de groei, kredietverlening en inflatie. Dat schreef kredietbeoordelaar Moody’s vrijdag.

 

"Wij verwachten dat QE [monetaire verruiming] een gelimiteerde impact heeft op groei en inflatie", aldus Marie Diron van Moody’s, toevoegend dat de effecten voor de kredietverlening variëren per sector, maar over het geheel gezien eveneens een gelimiteerd effect hebben.

 

Donderdag besloot de Europese Centrale Bank om vanaf maart tot tenminste eind september 2016 maandelijks voor 60 miljard euro aan obligaties, waaronder ook staatsobligaties, op te gaan kopen.

 

De gevolgen zullen volgens de kredietbeoordelaar beperkt blijven, onder meer vanwege de "gedempte" wereldwijde economische groei. Ook hadden de financiële markten volgens Moody’s actie van de ECB al ingeprijsd, met onder meer lagere rentes.

 

De mogelijkheden voor banken in de eurozone om meer krediet te verlenen worden daarbij beperkt door strengere kapitaaleisen, terwijl de lagere olieprijzen de maatregelen om de inflatie aan te wakkeren deels teniet doen. Voor 2015 voorziet Moody’s een gemiddelde negatieve inflatie van 0,5 procent.

 

Diron concludeerde evenwel dat de maatregelen van de ECB aantonen dat de centrale bank zich inzet om ervoor te zorgen dat lage inflatie of ronduit deflatie geen structureel karakter krijgt. "Dit kan een positief effect op het vertrouwen en de risicobereidheid hebben, maar op zijn minst met het oog op toekomstige negatieve schokken een verslechtering van het vertrouwen beperken", aldus Moody’s.

 

Ook zal een verdere verzwakking van de euro volgens de kredietbeoordelaar exporteurs uit de eurozone ondersteunen. Het muntpaar euro/dollar bereikte vrijdag gedurende de handelsdag met een intradaystand van 1,1120 het laagste niveau in meer dan tien jaar tijd.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.