Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: weinig verrassingen in resultaten Philips

Beursblik: weinig verrassingen in resultaten Philips
26 jan 2015 om 13:33

Philips komt dinsdag met de resultaten over het vierde kwartaal van 2014, maar zal naar verwachting voor weinig verrassingen zorgen na de winstwaarschuwing eerder deze maand. Dat bleek uit een rondgang onder analisten door ABM Financial News.

 

In het vierde kwartaal had het Eindhovense bedrijf naar eigen zeggen te kampen met winstdruk vanwege onder meer sterker dan voorziene valutaire tegenwind in de opkomende markten en aanhoudende zwakte in bepaalde markten. Ook in september waarschuwde Philips al voor tegenvallende resultaten in de tweede helft van 2014.

 

"Terwijl een zwakke euro wat voordelen zou moeten geven, lijkt de waardevermindering van de valuta’s in opkomende markten voor grotere verliezen te zorgen", schreven analisten van Deutsche Bank.

 

Philips verwacht over het vierde kwartaal een aangepast bedrijfsresultaat (EBITA) van circa 735 miljoen euro tegenover 915 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Het gerapporteerde bedrijfsresultaat komt naar verwachting uit op 255 miljoen euro, vooral als gevolg van een provisie van 200 miljoen euro en reorganisatiekosten van 290 miljoen euro, die Philips al bij de cijfers over het derde kwartaal meldde.

 

Positief was dat Philips al liet weten vooruitgang te hebben geboekt met het volledig in gebruik nemen van de fabriek in het Amerikaanse Cleveland. Aangezien het opstarten van de fabriek echter meer moeite koste dan voorzien, maakte Philips al bekend dat het bedrijfsresultaat over 2014 hierdoor met 225 miljoen euro wordt gedrukt. Aanvankelijk rekenden de Eindhovenaren nog op een tegenvaller van 180 miljoen euro.

 

Volgens Kepler Cheuvreux was de laatste winstwaarschuwing van Philips steviger dan voorzien en heeft de markt gelet op de consensusverwachting het vertrouwen in de doelstellingen van Philips voor 2016 verloren. Het Eindhovense bedrijf mikt voor 2016 op een identieke omzetgroei van 4 tot 6 procent en een EBITA marge van 11 tot 12 procent. De consensus ligt volgens Kepler Cheuvreux op respectievelijk 3,1 en 10,9 procent.

 

De omzet kwam volgens analisten van Morgan Stanley over het vierde kwartaal uit op 6.498 miljoen euro tegen 6.799 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De organische omzetgroei bedroeg in het vierde kwartaal 1,0 procent, waarbij Philips volgens de Amerikaanse bank vooral goede zaken deed bij Consumer Lifestyle.

 

De aandacht zal naast de resultaten volgens de analisten van Morgan Stanley uitgaan naar de vooruitzichten voor Healthcare en mogelijke tekenen van een herstel bij de Amerikaanse activiteiten.

 

Ook hopen de analisten op nieuwe ontwikkelingen rond de verkoop van de activiteiten voor LED verlichting en verlichting voor de automotive industrie. Eind juni 2014 meldde het Eindhovense bedrijf dat het de activiteiten gaat samenvoegen en als een zelfstandig bedrijf onder de vlag van Philips laat opereren.

 

Daarbij gaf Philips aan kapitaal te willen aantrekken bij derden, maar sprak het ook de intentie uit om aandeelhouder te blijven. Een minderheidsbelang voor Philips behoorde evenwel tot de mogelijkheden volgens CEO Frans van Houten.

 

Ook zal er belangstelling zijn voor de af te splitsen lichtdivisie van Philips. Mogelijk wordt de tak naar de beurs gebracht, maar volgens Het Financieele Dagblad zijn ook twee van ’s werelds grootste private-equity huizen, namelijk Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) en CVC, geïnteresseerd in de poot.

 

De opbrengt van de afgesplitste lichtdivisie zal door Philips worden aangewend om te groeien met de nieuwe divisie Healthtech, een samenvoeging van de divisies Healthcare en Consumer Lifestyle.

 

Philips publiceert de resultaten over het vierde kwartaal dinsdag voorbeurs. Maandag noteerde het fonds 0,2 procent lager op 26,71 euro. De AEX won 0,1 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.