Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: AEX werkt verliezen weg

Beursupdate: AEX werkt verliezen weg
26 jan 2015 om 11:21

De Amsterdamse beurs heeft in de loop van de ochtend zorgen over de uitslag van de Griekse verkiezingen van zich afgeschud en koerste hoger.

De AEX won 0,4 procent op 456,45 punten, na aanvankelijk driekwart procent prijs te hebben gegeven. Afgelopen week steeg de hoofdgraadmeter van het Damrak al vijf procent en sloot daarmee op de hoogste stand sinds medio 2008.

De angst voor een mogelijk uittreden van de Grieken uit de eurozone is volgens marktanalisten van Rabobank overdreven. "Zo lijkt Syriza zich in de afgelopen weken iets gematigder te hebben uitgelaten en bovendien zal de partij ook een coalitie moeten vormen aangezien het geen meerderheid wist te behalen."

Rabobank benadrukte daarnaast dat "het dus zeer goed mogelijk dat het eindresultaat wordt dat de Grieken een soepeler pakket krijgen voor de terugbetalingen aan de eurozone landen, bijvoorbeeld door de looptijd te verlengen van de leningen", wat beleggers hoop geeft.

Na de overwinning op basis van de voorlopige cijfers liet Syriza’s leider Tsipras vannacht weten dat er een einde zou komen aan "de vicieuze cirkel van bezuinigingen". De leider van Syriza bestempelde de Trojka, dat bestaat uit functionarissen van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie, zelfs als "iets uit het verleden".

De valutamarkten reageerden rustig op de provocerende uitlatingen van Tsipras en de euro steeg vanochtend zelfs een procent ten opzichte van de dollar naar 1,1250.

Als tegenwicht voor Griekse zorgen kregen beleggers op macrovlak een duw in de rug door cijfers die wezen op een verbetering van het Duitse ondernemersklimaat. De samengestelde index voor het ondernemersklimaat voor de industrie en de handel steeg van 105,5 in december naar 106,7 in januari.

Beleggers worden deze week overspoeld met bedrijfs- en macrocijfers, maar vandaag blijft de agenda nog licht gevuld. Beleggers kijken met name uit naar cijfers van Microsoft Corporation en Texas Instruments na het sluiten van Wall Street.


Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen ging Boskalis aan kop met een winst van 2,5 procent nadat ING het advies en koersdoel verhoogde. Kabelaar Altice profiteerde daarnaast van een koersdoelverhoging door Nomura van 50,00 naar 70,00 euro en won krap twee procent. De oliegerelateerde waarden SBM Offshore en Royal Dutch Shell daalden daarentegen krap een procent, in navolging van lagere olieprijzen.

In de Midkap (+0,6%) gingen Imtech en Air France-KLM aan kop met winsten van drie procent. Ook uitzender USG People boekte met krap drie procent een fraaie winst. Met afstand de grootste daler was de roestvast staalfabrikant Aperam met een verlies van 3,3 procent.

Onder de kleinere fondsen waren detacheerder DPA Groep en Kendrion opvallende stijgers met plussen van circa drie procent. Galapagos profiteerde daarnaast met een stijging van 2,5 procent van een Kopen advies door KBC Securities.

Het lokaal genoteerde MDxHealth steeg 7,7 procent na een koersdoelverhoging van KBC Securities. Volgens analist Jan de Kerpel profiteert het fonds stevig van de sterkere dollar.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.