Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak start handelsweek in het rood

Damrak start handelsweek in het rood
26 jan 2015 om 08:29

De Europese beurzen starten de handelsweek lager na Griekse verkiezingen zondag, waarbij de links-radicale partij Syriza als grote winnaar uit de bus kwam.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een lagere opening van 0,7 procent. Afgelopen week steeg de hoofdgraadmeter van het Damrak maar liefst vijf procent naar 454,56 punten en daarmee de hoogste stand sinds medio 2008, onder meer nadat de Europese Centrale Bank donderdag aankondigde om vanaf maart tot tenminste eind september 2016 maandelijks voor 60 miljard euro aan obligaties, waaronder ook staatsobligaties, op te gaan kopen.

De Griekse krant Kathimerini meldde dat Syriza circa 36 procent van het aantal stemmen had gekregen. In het Griekse kiessysteem krijgt de grootste partij een bonus van 50 zetels, waardoor de zeer linkse partij bijna een parlementaire meerderheid behaalde en geen coalitie had hoeven te vormen.

Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers constateerde daarom dat "het een [coalitie] proces wordt van loven en bieden", hetgeen een matigend effect kan hebben op het regeringsbeleid.

"Wij geloven niet in een Grexit", liet econoom Piet Lammens van KBC in aanloop naar de Griekse verkiezingen weten. Syriza wil volgens de Belgische bank, net als de meerderheid van de Grieken, in de eurozone blijven. Ook wil het overheidstekorten vermijden. Daar moet echter wel kwijtschelding van 320 miljard euro aan schulden tegenover staan.

"Dat is onaanvaardbaar voor de andere schuldeisers en meteen het grote discussiepunt", aldus Lammens, toevoegend dat er tussen de Grieken en schuldeisers op dit moment een waar pokerspel wordt gespeeld waarbij beide partijen geen belang hebben bij een faillissement van Griekenland en een Grexit.

De beurzen in Azië reageerden vanochtend ingetogen op de Griekse verkiezingsuitslag. De Japanse Nikkei index koerste licht lager, ondanks een scherpe daling van het handelstekort in december, terwijl de Shanghai Composite juist driekwart procent klom.

Op Wall Street sloten de hoofdbeurzen vrijdag verdeeld na een positieve beursweek. De Amerikaanse markten konden niet meekomen met de Europese markten, waar zeer forse winsten op de borden stonden in navolging van de plannen van de Europese Centrale Bank.

Cijferseizoen in volle gang

Komende week staan de kwartaalresultaten van onder meer Philips, Unibail-Rodamco en Royal Dutch Shell op de agenda. Uit Europa volgen onder meer de cijfers van het Zwitserse Novartis en Roche en ook van het Duitse Siemens en Deutsche Bank.

Grootgrutter Delhaize boekte in het vierde kwartaal van 2014 een 11,4 procent hogere omzet van 5,8 miljard euro. De verkopen in België stonden met een daling van de vergelijkbare omzet met 6,9 procent evenwel stevig onder druk als gevolg van onder meer stakingen.

 
In de Verenigde Staten opent Microsoft Corporation maandag de boeken, op dinsdag gevolgd door onder meer Procter & Gamble, AT&T en Apple. Later in de week openen ook onder meer Facebook, Google, Chevron en Manpower de boeken over het afgelopen kwartaal.

Naast de bedrijfscijfers wacht beleggers komende week het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, dat zich kan beraden op een renteverhoging. Bij het laatste rentebesluit in december stelde de Fed "geduldig" te zijn met het normaliseren van het monetaire beleid. Tijdens de toelichting op het rentebesluit door Janet Yellen bleek bovendien dat de Fed op zijn vroegst bij de vergadering van eind april zal overgaan tot een renteverhoging.

 
Uit de Verenigde Staten volgen verder op dinsdag nog cijfers over de inkoopmanagersindex voor de industrie en het Amerikaanse consumentenvertrouwen, terwijl op vrijdag de nieuwste ramingen voor de economische groei in het vierde kwartaal naar buiten komen. Uit Europa komen onder meer cijfers over de inflatie en de werkloosheid in de eurozone vrij.

Bedrijfsnieuws

ING verhoogde het advies voor Boskalis van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 44,00 naar 49,00 euro. Volgens analist Tijs Hollestelle heeft het management van Boskalis zich in de "ideale" positie gemanoeuvreerd om de gerenommeerde activiteiten en kennis van Fugro tegen een scherpe korting over te nemen.

Het koersdoel voor Fugro werd niettemin scherp verlaagd van 27,50 euro naar 18,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies. Volgens analist Quirijn Mulder zal Fugro moeten presteren, om een ongewenste overname door Boskalis te voorkomen. De marktvorser merkte daarbij op dat 2014 een moeilijk jaar was voor Fugro en dat er ook in het komende jaar veel uitdagingen liggen voor de oliedienstverlener.

Nomura verhoogde het koersdoel van AkzoNobel van 63,00 euro naar 66,00 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling. In de laatste maanden van 2014 presteerde AkzoNobel volgens de analisten tien procent beter dan sectorgenoten, iets wat in 2015 een vervolg krijgt omdat het bedrijf de vruchten plukt van zijn herstructureringsprogramma. Daarnaast profiteert het chemiebedrijf van hogere volumes, gunstige wisselkoerseffecten en lagere grondstofprijzen.

Nomura verhoogde daarnaast het koersdoel voor Altice van 50,00 naar 70,00 euro bij een ongewijzigd Neutraal advies. De analisten van de Japanse zakenbank verhoogden het koersdoel onder meer vanwege de goedkeuring voor de overname van de Portugese activiteiten van Oi voor 7,4 miljard euro.

 
Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde vrijdag 0,6 procent naar 2.051,81 punten, de Dow Jones index verloor 0,8 procent op 17.672,60 punten en de Nasdaq noteerde 0,2 procent hoger op 4.757,88 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.