Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opent nipt in het groen

Damrak opent nipt in het groen
27 jan 2015 om 08:25

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag fractioneel hoger openen na een licht hoger slot op Wall Street maandagavond en een verdeeld beeld in Azië vanochtend. Philips presenteerde voorbeurs de kwartaalcijfers, waaruit naar voren kwam dat de resultaten over de brede linie teruglopen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een hogere opening van 0,1 procent. De afgelopen acht handelsdagen sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak hoger en de index klom maar liefst ruim 40 punten.

Vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Beheer en Brokers constateerde verrast dat de markten de winst van een Griekse "anti-EU" partij negeerden, terwijl ook de downgrade van Rusland naar junk status door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s negatief voor de beurs zou moeten zijn.

De Amerikaanse beurzen sloten maandag na een impulsloze handelsdag licht hoger. Nabeurs rapporteerde softwaregigant Microsoft over het afgelopen kwartaal ondanks een hoger omzet een daling van de nettowinst met bijna 11 procent naar 5,9 miljard dollar. Het aandeel verloor in de elektronische handel nabeurs 4,2 procent.

In Azië steeg de Japanse beurs vanochtend met 1,7 procent naar het hoogste niveau in vier weken. De Chinese beurzen in Shanghai en Hong Kong gaven daarentegen ruim een half procent prijs.

Beleggers kijken vandaag met name naar Amerika, waar onder meer de S&P/Case Shiller huizenprijzenindex, het consumentenvertrouwen en de voorlopige inkoopmanagersindex voor de dienstensector staan geagendeerd. Voorbeurs openen verder onder meer Caterpillar, Pfizer en Procter & Gamble de boeken, nabeurs is het de beurt aan Apple.

Vanochtend rapporteerde het Duitse technologieconglomeraat Siemens in lijn met de verwachtingen een lagere winst op een hogere opzet. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg in het afgelopen kwartaal 3 procent, maar de nettowinst daalde met een kwart naar 1.095 miljoen euro.

De Zwitserse farmaciereus Novartis maakte een halvering van de winst bekend door een afschrijving van ruim 1 miljard dollar vanwege de verkoop van CSL. De operationele winst daalde in het vierde kwartaal met 49 procent naar krap 1,2 miljard dollar.

Bedrijfsnieuws

Philips zag in het vierde kwartaal van 2014 over de brede linie de resultaten terug lopen en gaf aan achter te lopen bij het realiseren van de financiële doelstellingen. De vergelijkbare omzet daalde op jaarbasis daalde met 2 procent, hetgeen resulteerde in een daling van het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITA) van 827 naar 743 miljoen euro op jaarbasis.

Ordina ontdekte enige onregelmatigheden bij het onderzoek naar misstanden, maar meende dat er geen sprake was van structurele onregelmatigheden. Het onderzoek door het advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek naar mogelijke onregelmatigheden bij aanbestedingen en opdrachten van de overheid leverde in één van de acht kwesties "een duidelijke aanwijzing van een mogelijke onregelmatigheid" op. Deze kwestie betrof een raamovereenkomst met het Openbaar Ministerie in 2009.

De ICT dienstverlener staat daarnaast volgens De Telegraaf in de belangstelling van Europese en Amerikaanse partijen voor een overname, maar ziet zich mogelijk tegengewerkt worden door grootaandeelhouder Jan Niessen.

Arcadis kreeg van het Programmabureau RijswijkBuiten de opdracht voor het bouw- en woonrijp maken van het gebied RijswijkBuiten. De opdracht omvat in eerste instantie een omzetwaarde van circa 2 miljoen euro.

Gemalto won een Braziliaanse opdracht gekregen voor de uitrol van veilig mobiel bankieren. Financiele details werden niet vrijgegeven.


Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot maandag onveranderd op 17.678,48 punten en de breder samengestelde S&P 500 index schreef 0,3 procent bij op 2.056,97 punten. De technologiebeurs Nasdaq bewoog eveneens 0,3 procent hoger op 4.771,76 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.