Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Forse winstdruk Philips

Forse winstdruk Philips
27 jan 2015 om 07:41

Philips heeft in het vierde kwartaal van 2014 over de brede linie de resultaten terug zien lopen en gaf aan achter te lopen bij het realiseren van de financiële doelstellingen. Dat meldde het Eindhovense bedrijf dinsdag voorbeurs.

 

"Het vierde kwartaal onderschreef een uitdagend 2014 voor Philips", aldus CEO Frans van Houten.

 

Philips boekte een omzet in het vierde kwartaal van 6.536 miljoen euro tegenover 6.401 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De vergelijkbare omzet daalde op jaarbasis evenwel met 2 procent, waarbij met name de groei van 6 procent voor Consumer Lifestyle en de daling voor Healthcare met 3 procent in het oog sprongen. Bij Healthcare had Philips te kampen met operationele problemen en zwakke markten.

 

De fabriek in het Amerikaanse Cleveland heeft de productie weer hervat, maar de problemen bleken in 2014 groter dan verwacht en zullen ook in 2015 nog een negatieve impact hebben. Aangezien het opstarten van de fabriek meer moeite kostte dan voorzien, maakte Philips begin januari al bekend dat het bedrijfsresultaat over 2014 hierdoor met 225 miljoen euro wordt gedrukt. Aanvankelijk rekenden de Eindhovenaren nog op een tegenvaller van 180 miljoen euro.

 

Over het vierde kwartaal realiseerde Philips een aangepast bedrijfsresultaat (EBITA) van 743 miljoen euro tegen 827 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Het gerapporteerde bedrijfsresultaat kwam uit op 262 miljoen euro tegen 789 miljoen euro vorig jaar, terwijl de verwachting op 255 miljoen euro lag.

 

Begin deze maand kwam het Eindhovense bedrijf naar buiten met een winstwaarschuwing, als gevolg van sterker dan voorziene valutaire tegenwind in de opkomende markten en aanhoudende zwakte in bepaalde markten. Negatieve wisselkoerseffecten drukten met 0,6 procent op het bedrijfsresultaat.

 

Onder de streep restte een nettowinst van 134 miljoen euro, een forse daling vergeleken met de 412 miljoen euro aan nettowinst in het laatste kwartaal van 2013.

 

Achterstand doelstellingen

Philips liet zich voorzichtig uit over de toekomst, gelet op de macro-economische verwachtingen en aanhoudende volatiliteit in een aantal eindmarkten. Ook in 2015 en 2016 zullen incidentele kosten vanwege onder meer herstructureringen en het afstoten van de activiteiten voor LED verlichting en verlichting voor de automotive industrie van invloed zijn op de resultaatontwikkeling.

 

Het Eindhovense bedrijf zei daarom een procentpunt achter te liggen op de doelstellingen voor 2016, met een identieke omzetgroei van 4 tot 6 procent, een EBITA marge van 11 tot 12 procent en een rendement op geïnvesteerd kapitaal (ROIC) van meer dan 14 procent.

 

De verkoop van de activiteiten voor LED verlichting en verlichting voor de automotive industrie wordt naar verwachting in de eerste helft van 2015 afgerond. Philips liet weten in gesprek te zijn met externe investeerders.

 

Dividendvoorstel

Over 2014 stelde Philips aan aandeelhouders een dividend voor van 0,80 euro per aandeel, in aandelen of in contanten.

 

Philips sloot maandag 0,2 procent hoger op 26,80 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.