Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opent fors lager

Damrak opent fors lager
29 jan 2015 om 08:27

De Amsterdamse beurs opent donderdag lager na scherpe verliezen op Wall Street en een negatief sentiment in Azië vanochtend. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell opende voorbeurs de boeken.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een lagere opening van 0,9 procent.

Vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Beheer en Brokers verklaarde het negatieve openingssentiment door te wijzen op het flink lagere slot op Wall Street gisteren, ingegeven door het rentebesluit van de Federal Reserve in combinatie met een lagere olieprijs, en koersverliezen in Azië.

De Amerikaanse beurzen koersten tot het rentebesluit woensdagavond zijwaarts, waarna een scherpe daling werd ingezet. Terwijl de markt voorzichtig rekende op een hint dat de Fed de rente later zal verhogen dan medio dit jaar, liet de centrale bank zich juist positiever uit over de economische groei en de arbeidsmarkt. Vooralsnog zal de rente evenwel op het historisch lage tarief van 0 tot 0,25 procent blijven en de Fed herhaalde "geduldig" te zijn om het monetaire beleid te normaliseren.

Daarnaast werd Wall Street geraakt doordat de futures op olie bijna vier procent daalden, waardoor oliegerelateerde waarden zoals Exxon Mobil (-3,3%) en Chevron (-4,2%) zwaar onder druk stonden. Positief was daarentegen de ontvangst van een recordkwartaal van Apple (+5,7%) en een dubbelcijferige winstgroei in het afgelopen kwartaal van vliegtuigfabrikant Boeing (+5,4%).

Facebook rapporteerde nabeurs een omzetstijging van 49 procent tot 3,85 miljard dollar over het vierde kwartaal, hetgeen resulteerde in een forse stijging van de nettowinst van 523 naar 701 miljoen dollar op jaarbasis. Het aandeel koerste in de elektronische handel echter krap twee procent lager.

De  Aziatische beurzen koersten vanochtend in navolging van Wall Street ruim een procent lager. De beurs in Tokio werd bovendien getroffen door negatief ontvangen bedrijfscijfers van onder meer de producent van videogames Nintendo (-8,2%) en cameramaker Canon (-4,8%).

Europese beleggers kijken in de loop van de ochtend met name naar Duitsland waar cijfers over de werkloosheid en de inflatie worden vrijgegeven. In Amerika openen voorbeurs onder meer Ford Motor, Colgate-Palmolive en Dow Chemical de boeken over het afgelopen jaar. Nabeurs volgens onder meer Visa en Google.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell zet het mes in de uitgaven met het oog op de lagere olieprijzen. De komende drie jaar zal de oliereus meer dan 15 miljard dollar minder spenderen. Volgens CEO Ben van Beurden heeft Shell mogelijkheden om de uitgaven nog verder te verlagen, maar wil het niet overdreven reageren op de huidige lage olieprijzen en de opties open houden.

In het vierde kwartaal daalde de geschoonde winst op basis van geschatte actuele kosten, de zogenoemde CCS-winst, op kwartaalbasis van 5.847 miljoen dollar naar 3.262 miljoen dollar. Een jaar eerder bedroeg de winst echter slechts 2.915 miljoen dollar.

Unibail-Rodamco realiseerde over heel 2014 conform verwachting een hoger nettoresultaat en verhoogde het dividend met bijna acht procent. Dit maakte het Frans-Nederlandse vastgoedfonds woensdag nabeurs bekend. De terugkerende winst per aandeel steeg met 6,8 procent naar 10,92 euro. Daarbij stegen de netto huurinkomsten met 8,4 procent naar 1.465 miljoen euro. Identiek bedroeg de stijging van de huurinkomsten 3,9 procent. Morgan Stanley sprak in een reactie van sterke prestaties van het vastgoedfonds.


JPMorgan Asset Management meldde een belang van minder dan 5 procent in Aperam
en viel daarmee onder de meldingsdrempel. Dit maakte de roestvast staalfabrikant woensdag nabeurs bekend.


Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index leverde woensdag 1,1 procent in op 17.191,44 punten, waar de breder samengestelde S&P 500 1,3 procent verloor op 2.002,16 punten. De Nasdaq sloot op 4.637,99 punten, een verlies van 0,9 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.