Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Shell en Boskalis hard onderuit

Shell en Boskalis hard onderuit
29 jan 2015 om 17:50

De Amsterdamse beurs is donderdag vrijwel vlak gesloten ondanks de stevige verliezen die de oliegerelateerde fondsen optekenden.

 

De AEX eindige vrijwel onveranderd op 452,47 punten, terwijl de AMX 0,2 procent won op 666,18 punten. Ook de omringende beurzen bleven vandaag dichtbij huis.

 

"De markt handhaaft zich goed", aldus vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. Volgens Vermeulen is de ondertoon goed en kan de markt, eventueel na een kleine correctie, een sprong voorwaarts maken.

 

Met het oog op de geplande aankopen door de Europese Centrale Bank ziet Vermeulen namelijk weinig risico naar beneden. Het is wachten op meevallend nieuws, macro-economisch of uit de hoek van bedrijven, om de weg naar boven in te slaan, zo voorziet de vermogensbeheerder.

 

Stijgers en dalers

In de AEX waren het de oliegerelateerde aandelen die de hardste klappen opliepen. Royal Dutch Shell verloor 4,7 procent nadat de oliereus een veel lagere winst over het vierde kwartaal presenteerde dan voorzien. Boskalis en Fugro leverden respectievelijk 6,9 en 4,2 procent in. Kepler Cheuvreux gaf een verkoopadvies af op Boskalis, maar verhoogde het koersdoel voor Fugro. De bodemonderzoeker is volgens Kepler Cheuvreux evenwel financieel kwetsbaar en grootaandeelhouders Boskalis zal weinig haast maken met een overnamebod.

 

Tegenover deze verliezen stonden de zwaargewichten Unibail-Rodamco en Unilever met dagwinsten van 3,0 en 1,6 procent. Het vastgoedfonds werd beloond voor de cijfers over het vierde kwartaal en Berenberg verhoogde het koersdoel voor Unilever.

 

In de AMX was BAM Groep koploper met een koerswinst van 3,3 procent. De bouwer haalde een nieuwe opdracht in Zwitserland binnen en bereikte een akkoord met de vakbonden over een sociaal plan voor de in oktober aangekondigde reorganisatie. Ook Corbion vond de weg omhoog en dikte 3,1 procent aan.

 

Fagron en Aperam waren met verliezen van 2,6 en 2,2 procent de grootste dalers.

 

Bij de kleinere fondsen waren Esperite, na aankondiging van nieuwe investeringen, en Ordina koploper met dagwinsten van 5,6 en 8,1 procent. Stern Groep was de grootste daler met een verlies van 3,3 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,1 procent hoger op 17.215,58 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor een half procent en techbeurs Nasdaq werd 0,3 procent lager verhandeld.

 

De euro/dollar noteerde iets meer dan een half procent in het rood op 1,1307.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.