Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rode cijfers op Damrak

Rode cijfers op Damrak
30 jan 2015 om 18:06

De Amsterdamse beurs heeft vrijdag de openingswinst weggegeven. De AEX sloot een half procent lager op 450,13 punten. Op weekbasis sloot de AEX-index bijna een procent lager.

 

De eindsprint donderdag op Wall Street zorgde op het Damrak voor een voortvarende start, maar het sentiment verzwakte naarmate de handelsdag vorderde, vooral vanwege een dreigend verlies op Wall Street bij opening, aldus analisten van KBC. Een licht teleurstellend groeicijfer kon het marktsentiment niet keren, aldus KBC.

 

In het vierde kwartaal groeide de Amerikaanse economie met 2,6 procent, na een groei van 5,0 procent in het derde kwartaal. Daarmee viel het cijfer was tegen, de markt rekende op een groei richting de 3 procent. Handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO benadrukte dat er evenwel nog altijd sprake van een "sterke groei" in Amerika.

 

De daling van de afgelopen dagen moet volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers wel in perspectief worden gezien.

 

"Na een sprintje hebben we nu ons kruit even verschoten", aldus de analist , wijzend op de koerssprong van ruim 6 procent die de AEX deze maand maakte.

 

Stijger en dalers

In de AEX werden 10 fondsen hoger verhandeld tegenover 15 fondsen lager. Boskalis wist het tij niet te keren en leverde 2,9 procent in nadat de maritieme dienstverlener donderdag al 6,9 procent inleverde na een verkoopadvies door Kepler Cheuvreux.

 

Ook Royal Dutch Shell behoorde weer tot de grootste dalers en verloor 1,9 procent. De kwartaalcijfers van donderdag werden vandaag al weer herzien door de oliereus. Door een fout in de voorraadwaardering werd de nettowinst met 178 miljoen dollar neerwaarts bijgesteld.

 

Tegenover deze verliezen stonden Fugro en Randstad met winsten van respectievelijk 2,4 en 2,3 procent. De uitzender profiteerde van goede cijfers van concurrent Manpower. Fugro herstelde na een koersverlies op donderdag van ruim 4 procent.

 

In de AMX profiteerde USG People ook van de cijfers van Manpower en koerste 4,7 procent hoger. NSI steeg 4,5 procent en BAM Groep en TomTom boekten winsten van circa 3,4 procent. De grootste daling kwam voor rekening van Vopak met 1,4 procent, gevolgd door Eurocommercial Properties met 1,3 procent.

 

Bij de kleinere fondsen koerste uitzender DPA Group 5,7 procent hoger en wonnen AMG en Acomo elk 3,2 procent. Met een daling van 2 procent was Esperite de grootste verliezer, maar wel nadat het fonds donderdag nog 5,6 procent won.

 

Tussenstand Wall Street

Tegen de klok van zes uur noteerden Amerikaanse beurzen lager. Zowel de Dow Jones index als de breder samengestelde S&P 500 leverde 0,8 procent in. De Nasdaq wist het verlies vooralsnog te beperken tot een daling van 0,4 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.