Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: kalm handelsverloop op Damrak

Beursupdate: kalm handelsverloop op Damrak
5 jan 2015 om 11:00

De Amsterdamse beurs koerste maandag op een nieuwsluwe dag richting het middaguur in lijn met de Europese hoofdbeurzen vrijwel onveranderd.

De AEX noteerde met 0,1 procent nipt in het groen, terwijl de Midkap juist ruim een half procent wist te winnen.

Het beursjaar is nu echt van start gegaan en de verwachtingen van analisten zijn volgens Rabobank "hoog gespannen". Rabobank wees er daarnaast op dat later deze week "een lange reeks aan data" staan geagendeerd waarmee beleggers aan de slag kunnen, terwijl de olieprijzen bij de start van het nieuwe jaar opnieuw verder dalen.

Olie futures gaven vanochtend circa anderhalf procent prijs, terwijl de koers van het valutapaar euro/dollar verder dook en voor het eerst sinds jaren onder het niveau van 1,20 noteerde. Analisten van Rabobank benadrukten vrijdag dat beleggers na uitspraken van ECB-voorzitter Mario Draghi de kans op kwantitatieve verruiming hoger zijn gaan inschatten, hetgeen een drukkend effect heeft op de euro.

Deze week volgen onder meer de inflatie en werkloosheidscijfers in zowel Duitsland als de eurozone, de inkoopmanagersindexen voor de mondiale dienstensector op dinsdag, de notulen van het laatste rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag, het rentebesluit van de Bank of England op donderdag en het Amerikaanse banenrapport op vrijdag.

 
Op fondsniveau blijft de agenda vooralsnog slechts matig gevuld, met op donderdag de vervoerscijfers van Air France-KLM over december en op vrijdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering van KPN.


Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen hielden stijgers en dalers elkaar in evenwicht zonder opmerkelijke uitschieters. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell behoorde in navolging van de lagere olieprijs samen met OCI tot de grootste dalers met een verlies van ruim een procent, terwijl verzekeraar Aegon onder de hoofdfondsen aan kop ging met ruim een procent.

In de Midkap daalde Imtech ruim drie procent na berichtgeving dit weekend over een schadeclaim in Polen tegen de technische dienstverlener in verband met de bouw van het Nationale Stadion. Hoewel volgens KBC Securities nog moet blijken of de claim van 131 miljoen euro gegrond is, stelde de analisten dat de negatieve publiciteit niet bijdraagt aan het herstel van het vertrouwen en de track-record van het huidige management van Imtech.

Air France-KLM behoorde juist tot de grootste stijgers met een winst van ruim vier procent. De vliegtuigmaatschappij profiteerde van de scherpe daling van de olie futures door het vooruitzicht van lagere kerosineprijzen. Koploper was evenwel medisch dienstverlener Fagron, voorheen bekend als Arseus, met 5,5 procent zonder bedrijfsgerelateerd nieuws.

Onder de kleinere fondsen was bouwer Ballast Nedam een opvallende daler met 5,5 procent. Vorige week maakte het aandeel nog een koerssprong nadat het bedrijf aangaf zichzelf als een overnamekandidaat te zien. Value8 steeg daarnaast ruim een procent na het afronden van de overname van Kersten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.