Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fikse koersverliezen op Europese aandelenmarkten

Fikse koersverliezen op Europese aandelenmarkten
5 jan 2015 om 17:55

De Europese beurzen zijn maandag flink onderuit gegaan en de AEX kleurde bloedrood.

 

De Amsterdamse hoofdindex leverde 2,7 procent in op 410,94 punten. De Duitse beurs verloor circa 3 procent en de Franse beurs eindigde zelfs ruim 3 procent lager.

 

"Politieke onzekerheid in Griekenland en een scherpe daling van de Duitse inflatie weegt op het sentiment", aldus analisten van KBC.

 

In december bedroeg de inflatie in Duitsland nog slechts 0,2 procent, tegenover 0,6 procent in november. Volgens de door Europa gehanteerde methode was de inflatie zelfs nog maar 0,1 procent.

 

De euro verloor aan waarde en noteerde voor het eerst in jaren op minder dan 1,20 dollar. "De kans op het kopen van obligaties met gedrukt geld komt zeer dichtbij, mogelijk al op de ECB vergadering van 22 januari", aldus analist Peter Wuyts van KBC.

 

De olieprijs daalde daarnaast tot het laagste niveau in meer dan vijf jaar tijd, volgens KBC als gevolg van oplopende overschotten.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden alle fondsen lager verhandeld. De grootste verliezen kwamen voor rekening van OCI en SBM Offshore met verliezen van 5,7 en 5,0 procent. Andere dalers waren indexzwaargewicht Royal Dutch Shell met 4,1 procent en ING Groep met 4,6 procent.

 

In de AMX was het beeld iets optimistischer met 2,1 procent winst voor Air France-KLM en zelfs 2,7 procent voor Fagron, het voormalige Arseus. De grootste daler in de Midkap was BAM Groep met een verlies van 5,7 procent, gevolgd door NSI met een daling van 5,3 procent.

 

Imtech leverde 4,9 procent in. De technische dienstverlener kreeg uit Polen een claim van 130 miljoen euro gepresenteerd vanwege het niet correct nakomen van een contract voor de bouw van het Nationale Stadion in Warschau. Imtech sprak zelf van een "vrij onrealistische" claim, die ook pas na jaren kwam.

 

Ook analisten reageerden met de nodige verbazing op de timing en de hoogte van claim. Wel helpt het Imtech niet het vertrouwen te herstellen en zou het daadwerkelijk moeten betalen van een dergelijke claim een groot probleem voor Imtech zijn.

 

Bij de kleinere fondsen was Ballast Nedam de grootste daler met een dagverlies van 10,4 procent. Sectorgenoot Heijmans verloor 5,4 procent. ICT Automatisering was de sterkste stijger met een koerswinst van 1,4 procent.

 

Onder de lokaal genoteerde fondsen viel het forse verlies van Macintosh Retail Group op. Het fonds leverde, zonder directe aanleiding, 9,1 procent in.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 1,5 procent lager op 17.573,20 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor eveneens 1,5 procent en techbeurs Nasdaq werd 1,2 procent in het rood verhandeld.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.