Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street duikt diep in het rood

Wall Street duikt diep in het rood
5 jan 2015 om 21:35

De Amerikaanse koersen richting het sluiten van de markt fors lager, maar houden vergeleken met de Europese markten de schade beperkt.

 

De S&P 500 index daalde 1,8 procent naar 2.021,55 punten, de Dow Jones index verloor eveneens 1,8 procent op 17.510,19 punten en de Nasdaq bewoog 1,6 procent lager op 4.653,20 punten.

 

Ook in Europa viel er voor beleggers weinig te vieren. De Amsterdamse beurs verloor 2,7 procent, terwijl Frankfurt en Parijs respectievelijk liefst 3,2 en 3,3 procent lager sloten.

 

De aandacht ging bij gebrek aan nieuws vooral uit naar de valuta- en oliemarkt. De euro/dollar daalde vandaag tot onder de 1,20, bereikte daarmee het laagste niveau sinds 2006 en dit proces lijkt nog niet ten einde. Ook de olieprijs zette de rit naar beneden van de afgelopen maanden voort en de prijs voor een vat Crude olie bewoog tegen het sluiten van de markten liefst 5,3 procent lager op 49,90 dollar. In Europa was de oliesector de slechtst presterende en ook de Amerikaanse oliegerelateerde waarden hielden het maandag niet droog.

 

Oliereus Exxon Mobil verloor 3,3 procent en het verlies voor Halliburton en Schlumberger kwam uit op respectievelijk 2,2 en 2,7 procent. Chevron noteerde 4,1 procent lager, maar het grootste verlies onder de hoofdfondsen kwam met 5,5 procent op het conto van Caterpillar. Analisten van Amerikaanse zakenbanken lieten zich maandag negatiever uit over de olie-gerelateerde fondsen in navolging van de lagere olieprijzen.

 

Morgan Stanley noteerde 3,5 procent in het rood nadat de zakenbank melding maakte van diefstal van klantgegevens bij Wealth Management door een inmiddels ontslagen werknemer.

 

Farmaceut Merck & Co. onttrok zich als eenzame stijger aan de negatieve stemming en schreef 1,7 procent bij.

 

Naast de valuta- en oliemarkt stonden ook de Amerikaanse autofabrikanten maandag in de belangstelling. Chrysler verkocht in december op jaarbasis 20 procent meer auto’s. General Motors beleefde de beste maand december in zeven jaar tijd met een stijging van 19 procent in vergelijking tot een jaar eerder, terwijl de verkopen van Ford met 1 procent stegen op jaarbasis. General Motors verloor 1,5 procent tegen het sluiten van de markten, voor Ford Motor Company restte een verlies van 4,1 procent.

 

De agenda bleef verder vrijwel leeg. Later in de week volgen evenwel meer richting gevende cijfers, met onder meer de inkoopmanagersindex voor de dienstensector op dinsdag, de notulen van de laatste monetaire vergadering van de Federal Reserve op woensdag en het maandelijkse banenrapport op vrijdag.

 

Maandag over een week trapt aluminiumfabrikant Alcoa bovendien traditiegetrouw het Amerikaanse cijferseizoen af met het publiceren van de resultaten over het vierde kwartaal.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.