Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak wederom onder druk

Beursupdate: Damrak wederom onder druk
6 jan 2015 om 11:25

De Amsterdamse beurs koerste dinsdag na een aarzelend begin richting het middaguur wederom lager nadat de olieprijs opnieuw onder druk kwam te staan.

De AEX verloor 0,7 procent op 408,06 punten, terwijl de Midkap een half procent prijs gaf. De prijs voor een vat Crude olie daalde in de loop van de ochtend krap drie procent en noteerde op 48,69 dollar. Maandag verloor de future al ruim vijf procent en zakte daardoor voor het eerst in jaren onder de grens van 50 dollar.

"De olieprijs ontwikkeling zet de markten onder druk", concludeerde sales trader Gert Berendse van ING. Kredietbeoordelaar Moody’s sprak vanochtend in een rapport de verwachting uit dat de investeringen in de oliesector scherp worden teruggeschroefd, waar met name oliedienstverleners, zoals SBM Offshore en Fugro, veel last van kunnen krijgen.

Berendse van ING wees er daarnaast op dat de scherp dalende olieprijs en de stimulerende werking die daarvan uitgaat, "vanuit Duitse hoek" als argument wordt ingezet om kwantitatieve verruiming door de Europese Centrale Bank voorlopig af te blazen, en "dat vindt de markt niet leuk", aldus de sales trader.

Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers verwacht echter dat de scherpe daling van de olieprijs van tijdelijke aard zal zijn doordat een verlaging van de schaliegasproductie en een aanhoudende economische groei leidt tot een normalisering van de verhoudingen tussen vraag en aanbod.

Op macrovlak bleken vanochtend de activiteiten in de dienstensector van de eurozone in een hoger tempo te zijn toegenomen. De inkoopmanagersindex van de dienstensector van de landen in de eurozone steeg van 51,1 in november naar 51,6 in december, wat niettemin licht onder de voorlopige raming van 51,9 lag.

Vanmiddag kijken beleggers in Amerika nog uit naar de inkoopmanagersindex van de dienstensector en de fabrieksorders in november.

Stijgers en dalers

Onder de overwegend roodgekleurde hoofdfondsen was ING Groep de grootste stijger met anderhalf procent, nadat maandag nog een min van 4,5 procent op de borden stond. Verzekeraar Aegon behoorde met een min van krap twee procent juist tot de grootste dalers, terwijl indexzwaargewicht Royal Dutch Shell ruim twee procent prijs gaf.

Midkapper TomTom was op het Damrak de absolute uitblinker met een winst van zeven procent na het sluiten van een overeenkomst met het Duitse Volkswagen voor het leveren van kaarten. SNS Securities sprak in een reactie van een contract met een groot strategisch belang. Ook bouwer BAM Groep noteerde in het groen met een plus van anderhalf procent. Roestvast staalproducent Aperam en online broker BinckBank gaven juist circa twee procent prijs.

Onder de kleinere fondsen waren biotechbedrijf Galapagos en BeterBed opvallende dalers met respectievelijk 4,3 en 6,7 procent. Het lokaal genoteerde Kardan steeg 12,0 procent na een akkoord met obligatiehouders om een deel van de uitstaande schulden later af te lossen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.