Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nerveus Damrak gaat neutraal van start

Nerveus Damrak gaat neutraal van start
6 jan 2015 om 08:30

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting vlak openen na een koersval van krap drie procent maandag. Op Wall Street vertoonden de hoofdindices maandag in de loop van de handelsdag amper herstel, terwijl de beurzen in Azië vanochtend donkerrood kleuren.

Futures op de AEX wezen ruim een half uur voor de beursgong op een onveranderde opening.

"De klap in Europa hebben we gisteren al gehad", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers, die van mening was dat de redenen voor de daling "zwaar overdreven" zijn.

De analist benadrukte dat de scherpe daling van de olieprijs wordt veroorzaakt door "een tijdelijk" verschil tussen vraag en aanbod van slechts anderhalf tot twee procent. Muller voorziet op korte termijn een herstel van de olieprijzen, doordat een verlaging van de schaliegasproductie en een aanhoudende economische groei leidt tot een normalisering van de verhoudingen tussen vraag en aanbod.

Daarnaast wordt de markt nerveus van "een Griekse grammofoonplaat", aldus Muller, die de ophef nuanceerde door te benadrukken dat de Griekse economie maar een zeer beperkt deel van de economie van de eurozone vertegenwoordigt.

"Onderliggend blijft de teneur goed", aldus de marktvorser, die erop rekent dat cijfers over de inkoopmanagersindices in de dienstensector en Amerikaanse fabrieksorders de markten vandaag een duw in de rug kunnen geven, waardoor de zorgen naar de achtergrond verdwijnen.

Beurzen mondiaal scherp lager

De Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 index daalde maandag voor de vierde opeenvolgende handelsdag vanwege zorgen over met name de valuta- en oliemarkten. De euro/dollar daalde tot onder de psychologische belangrijke 1,20 grens en bereikte hiermee het laagste niveau sinds 2006. De olieprijs zette daarnaast dankzij aanhoudende overproductie de rit naar beneden van de afgelopen maanden voort en de prijs voor een vat Crude olie bewoog bij het sluiten van de Amerikaanse markten liefst 5,6 procent lager op 49,75 dollar.

Het negatieve sentiment op Wall Street sloeg vanochtend over naar Azië, waar de Japanse Nikkei index circa drie procent prijs gaf ondanks een aantrekkende bedrijvigheid in de Japanse en Chinese dienstensector in december.

Vandaag worden ook de Europese en Amerikaanse inkoopmanagersindices voor de dienstensector vrijgegeven.

Bedrijfsnieuws

ASR Nederland meldde een belang in Vopak van 0,23 procent bij eenzelfde stemrecht. Op 6 oktober 2008 meldde ASR nog een kapitaalbelang van 5,43 procent bij een dito stemrecht. Veel verzekeraars bouwen hun belangen in aandelen af, aldus fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam. Reden dat er volgens Van Zeijl niet al te veel moet worden gezocht achter de verlaging van het belang in Vopak.

Euronext rapporteerde een stijging van het aantal dagelijkse transacties in december op jaarbasis van 28,5 procent. Op 19 december werd er zelfs voor net geen 16 miljard euro aan transacties verwerkt, wat de drukste handelsdag sinds maart 2011 betekende.

TomTom sloot een overeenkomst met het Duitse Volkswagen voor het leveren van kaarten. Financiele details werden niet vrijgegeven.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde maandag 1,8 procent naar 2.020,80 punten, de Dow Jones index verloor 1,9 procent op 17.502,55 punten en de Nasdaq sloot 1,6 procent lager op 4.652,57 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.