Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Boskalis en DSM afgestraft op groen Damrak

Boskalis en DSM afgestraft op groen Damrak
7 jan 2015 om 18:02

De Amsterdamse beurs is voor het eerst in 2015 in het groen geëindigd. De AEX won 0,7 procent op 411,21 punten, in lijn met de omringende beurzen.

 

Toch sprak Ed Manie van Mijn-Effecten van een "zouteloze sessie". Volgens de vermogensbeheerder is wachten op wat de Europese Centrale bank gaat doen op 22 januari en blijft het tot dat moment "hangen en wurgen".

 

De inflatie in de eurozone daalde in december tot 0,2 procent negatief. De markt rekende op een inflatie van 0,1 procent negatief. Daar stond evenwel tegenover dat de kerninflatie steeg van 0,7 naar 0,8 procent.

 

"Het iets slechtere inflatiecijfer uit de eurozone geeft de markt moed dat de ECB iets gaat doen over twee weken", aldus handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO.

 

Manie wees verder nog op het meevallende banenrapport van ADP, dat de verwachtingen voor het officiële rapport van vrijdag voedde.

 

Vanavond volgen nog de notulen van de laatste monetaire vergadering van de Federal Reserve. Marktanalist Philip Marey van Rabobank verwacht dat de notulen meer details opleveren over de visie van de Fed op de wereldeconomie, de olieprijs en de disinflatie.

 

De euro/dollar werd 0,9 procent lager verhandeld op 1,1824. De euro blijft volgens Manie zuidwaarts koersen.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 16 fondsen hoger verhandeld. Aan kop ging Corio, dat morgen ex-dividend noteert, met een dagwinst van 2,7 procent, gevolgd door Randstad met 1,6 procent en AkzoNobel, Reed Elsevier, Royal Dutch Shell en Unibail-Rodamco met circa 1,4 procent koerswinst.

 

De grootste koersverliezen kwamen voor rekening van Boskalis en DSM met respectievelijk 7,5 en 3,7 procent verlies. Rabobank trok het koopadvies voor Boskalis in vanwege de impact van de lagere olieprijs. Op langere termijn blijft de maritieme dienstverlener volgens Rabobank evenwel een aantrekkelijke belegging.

 

DSM leverde in na een verkoopadvies van ABN AMRO. Analisten van de bank verlaagden de taxaties voor DSM vanwege zorgen over de belangrijke divisie Nutrition en de dalende prijs voor vitamine E.

 

In de AMX ging PostNL aan kop met een dagwinst van 2,3 procent, gevolgd door Vopak met 2,0 procent. Analisten van JPMorgan Cazenove lieten zich in een sectorrapport positief uit over de waardering van het belang van PostNL in TNT Express.

 

De grootste daler in de Midkap was Air France-KLM met een verlies van 2,9 procent. Volgens brancheorganisatie IATA bleef het mondiale luchtvrachtvervoer groeien in november, maar wisten Europese luchtvaartmaatschappijen daar slechts minimaal van te profiteren. Daarbij meldde concurrent Easyjet een stijging van de vervoerscijfers eind 2014. Morgen is de beurt aan Air France-KLM.

 

In de AScX leverde Stern Groep 5,5 procent in. Een directe aanleiding voor dit koersverlies ontbrak. Aan kop ging Telegraaf Media Groep met een koerswinst van 4,0 procent. Dinsdag verloor het mediabedrijf juist nog 4,0 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Nadat de Europese aandelenmarkten de deuren sloten, noteerden Wall Street in het groen. De Dow Jones index won 0,7 procent op 17.500,84 punten. De S&P500 index en Nasdaq boekten vergelijkbare winsten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.