Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fed bereid over lage inflatie heen te stappen

Fed bereid over lage inflatie heen te stappen
7 jan 2015 om 20:29

De Federal Reserve zal zich niet zonder meer laten tegenhouden door de lage inflatie om de rente verhogen. Dit bleek woensdagavond uit de notulen van de laatste monetaire vergadering van de centrale bank van medio december.

 

De Fed merkte op dat de huidige lage energieprijzen en de sterkere dollar de inflatie voorlopige lager houden dan gewenst. Daarom zal de centrale bank "mogelijk beginnen te normaliseren op een moment dat de kerninflatie in de buurt van de huidige niveaus is". Wel moet er dan een redelijke mate van zekerheid zijn dat de inflatie richting de gewenste 2 procent zal bewegen.

 

Bij het laatste rentebesluit stelde de Fed "geduldig" te zijn met het normaliseren van het monetaire beleid. Een woordkeuze die, conform verwachting, voor flinke discussie zorgde onder de centraal bankiers.

 

Desalniettemin oordeelden de meeste bankiers dat het nuttig was om toch aan te geven geduldig te zullen zijn met het verhogen van de rente. Wel opteerden zij er over het algemeen voor om aan te geven dat een renteverhoging afhankelijk is van de inkomende macro-economische data.

 

Tijdens de toelichting op het rentebesluit medio december door Janet Yellen bleek al dat de Fed op zijn vroegst bij de vergadering van eind april zal overgaan tot een renteverhoging. Voor de bijeenkomst van eind april is evenwel geen perstoelichting van Yellen gepland, en bij die van medio juni wel.

 

De eerste renteverhoging is volgens de centraal bankier daarbij niet in steen gebeiteld.

 

De rente bleef in december op het historisch lage tarief van 0 tot 0,25 procent.

 

Tegen het rentebesluit stemden centraal bankiers Richard Fisher, Charles Plosser en Narayana Kocherlakota. De eerste twee gelden als haviken en de laatste juist als duif.

 

De Fed kwam medio december tevens met nieuwe ramingen, waaruit bleek dat de centrale bank wat positiever werd over de ontwikkeling van de werkloosheid, maar juist wat voorzichtiger over de inflatie. Daarbij merkte Yellen wel op dat het over de huidige daling van de olieprijs heenkijkt.

 

Uit de notulen bleek dat de Fed er op rekent dat de energieprijzen in begin 2015 weer zullen stijgen. Ook voorziet de centrale bank dat de ‘slack’ in de arbeidsmarkt langzaam zal afnemen.

 

Wel waren er duidelijk zorgen onder de centraal bankiers over een verdere verslechtering van de mondiale economie, wat kan zorgen voor een een tragere groei van de Amerikaanse economie dan voorzien.

 

Na het bekend maken van de notulen noteerde Wall Street ruim een procent in het groen, grofweg gelijk aan de standen voorafgaand aan de publicatie.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.