Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Nederlandse beursfondsen stevig beschermd tegen overnames`

`Nederlandse beursfondsen stevig beschermd tegen overnames`
7 jan 2015 om 15:29

Vrijwel alle grote Nederlandse beursfondsen hebben een een vorm van bescherming in het leven geroepen om een ongewenste overname tegen te gaan.Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Effectenbezitters onder de 66 grootste fondsen op het Damrak met een notering in de AEX, AMX of AScX.

 

Nederlandse fondsen gebruiken zeven verschillende beschermingsconstructies om ongewenste kopers buiten de deur te houden. Een stiching die preferente aandelen kan verwerven is de populairste maatregel volgens de VEB. Van de onderzochte bedrijven heeft 52 procent een dergelijke stichting. Deze beschermingswal is altijd tijdelijk en werd in het afgelopen decennium door KPN, ASM International en Stork ingezet.

 

Iets minder dan de helft van de bedrijven heeft een of meerdere grootaandeelhouders die zich voor de lange termijn aan het fonds hebben gecommitteerd en een ongewenste overname kunnen blokkeren. "Partijen die azen op een overname zullen eerst de zegen van de grootaandeelhouder moeten krijgen", aldus de VEB.

 

Andere gebruikte methoden zijn de certificering van aandelen, structuurvennootschappen, het instellen van een agenderingsdrempel en het tegengaan van een bindende voordracht bij de kandidatuur van een bestuurders of commissaris tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders. Onder de Nederlandse regels voor goed ondernemingsbestuur (Code Tabaksblat) is het tegenstemmen door een gewone meerderheid afdoende om te zorgen dat de betreffende persoon niet direct beneomd wordt. Het is mogelijk om een eis te stellen dat een derde van het aandelenkapitaal aanwezig moet zijn. In veel gevallen hanteren de onderzochte bedrijven voor beide gevallen hogere drempels.

 

Een prioriteitsstichting verliest aan populariteit volgens VEB. Nog maar 11 procent van de onderzochte partijen beschikt over een dergelijke stichting.

 

Ondanks alle beschermingsconstructies betekent dit volgens VEB niet dat overnamepogingen per definitie kansloos zijn. De constructies zijn vooral bedoeld om om vijandige overnames tegen te gaan. De belangenbehartiger van beleggers stelt dat het de crux is om het zittende management van de te overnemen partij te overtuigen.

 

De beleggersvereniging concludeert dat bodemonderzoeker Fugro en de Telegraaf Media Groep het zwaarst beschermd zijn tegen een ongewenste overname. Zij beschikken over vijf van de zeven hierboven genoemde beschermingsconstructies. Reed Elsevier, VastNed Retail en Beter Bed behoren tot de minder beschermde fondsen, concludeerde VEB.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.