Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: herstel op Damrak zet door

Beursupdate: herstel op Damrak zet door
8 jan 2015 om 11:46

De Amsterdamse beurs heeft een vervolg gegeven aan het herstel van gisteren na een fors hoger slot op Wall Street. De AEX noteerde tegen het einde van de ochtendhandel 1,4 procent hoger op 416,81 punten. Ook andere Europese beurzen schreven ten minste een procent koerswinst bij.

 

"We herstellen van de dip begin dit jaar mede door het hogere slot op Wall Street gisteren. Wat ook meehelpt is de stabiliserende olieprijs", aldus vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. 

 

Volgens Vermeulen heeft de markt voor de komende weken met name de ogen gericht op de Europese Centrale Bank in afwachting van mogelijke nieuwe stimuleringsmaatregelen en is in afwachting daarvan positief gestemd.

 

Vooruitblikkend kijkt de markt voor vandaag nog uit naar onder meer het rentebesluit van de Bank of England. In Amerika staan nog de wekelijkse steunaanvragen op de rol. Vermeulen verwacht evenwel "weinig spectaculairs".

 

Stijgers en dalers

Binnen de AEX tekende het merendeel van de fondsen een winst op. Hierbij nam Randstad de leiding gevolgd door Wolters Kluwer. De uitzender won ruim drie procent, waar de uitgever 2,3 procent terrein won.

 

Verder koerste Gemalto 3,0 procent hoger na het afronden van de overname van de Amerikaanse sectorgenoot Safenet. De overname was begin augustus al aangekondigd.

 

Bij het handjevol dalers was Corio de grootste verliezer met een koersafstraffing van ruim twee procent nadat het vastgoedfonds ex-dividend noteerde. Verder leverden ook SBM Offshore en DSM licht in. DSM kreeg een adviesverlaging door KBC Securies van Kopen naar Accumuleren te verwerken nadat ABN AMRO woensdag al een verkoopadvies afgaf voor het specialistische chemiebedrijf.

 

In de Midkap was hetzelfde beeld te zien als in de hoofdindex. Hier ging Vopak, dat 3,2 procent bijschreef, aan kop. TomTom steeg ruim een procent naar 5,92 euro nadat de navigatiespecialist een koersdoelverhoging naar 8,60 euro van SNS Securities ontving. Analisten verdisconteerden de afgesloten contracten met Volkswagen in de taxaties voor de TomTom.

 

Air France-KLM sprokkelde 0,7 procent koerswaarde erbij nadat de luchtvaartmaatschappij afgelopen maand 6,2 miljoen passagiers vervoerde, een toename van 1,3 procent op jaarbasis.

 

Bij het kleine aantal dalers droeg Aalbert Industries de rode lantaarn met een verlies van 1,2 procent. Ook het volatiele Imtech hield het hoofd niet boven water en leverde 0,1 procent in.

 

In de AScX dikte Value8 0,2 procent aan na de overname van de beurswebsites belegger.nl en beursduivel.nl van Sanoma.

 

De sterkste stijger was Heijmans met een plus van 3,4 procent. Daarentegen deed sectorgenoot Ballast Nedam geen goede zaken en leverde 1,3 procent in, ondanks dat de bouwer een opdracht binnenhaalde voor de bouw van 48 woningen in Barendrecht.

 

Het lokaal genoteerde Pharming werd 3,5 procent hoger verhandeld nadat het biotechbedrijf samen met Salix Pharmaceuticals een eerste patiënt behandelde met Ruconest.

 

Biotechbedrijf Galapagos kondigde donderdag de start aan van een Fase 2 klinische studie met GLPG1205 bij colitis ulcerosa patiënten. Het aandeel werd 0,2 procent in het groen verhandeld.

 

RoodMicrotec zag de omzet in 2014 dalen. "De omzet wordt echter nog steeds flink geraakt door uitstel van opdrachten", zo concludeerde CEO Philip Nijenhuis van Rood. Daar voegde de topman evenwel aan toe dat momenteel "alle indicatoren op groen" staan en de onderneming verwacht hier in 2015 de vruchten van de plukken. Beleggers zetten het aandeel Rood 2,9 procent lager.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.