Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: Europese aandelen erg kansrijk in 2015

Beursblik: Europese aandelen erg kansrijk in 2015
9 jan 2015 om 12:47

De Europese aandelenmarkten zullen in 2015 goed presteren, mede als gevolg van het stimulerende beleid van de Europese Centrale Bank. Dit zei Hoofd-aandelen Robert Buckland tegenover ABM Financial News.

 

Volgens Buckland komt eind januari mogelijk al te vroeg voor de ECB om het opkopen van staatsobligaties aan te kondigen. "Maar dat het in de eerste helft van 2015 gaat gebeuren staat vast".

 

Voorzitter Mario Draghi zal volgens Buckland er vervolgens een flinke kluif aan hebben om de plannen voor monetaire verruiming langs de Europese politici te loodsen. Als gevolg van het gefragmenteerde politieke speelveld in de eurozone is een dergelijk programma lastiger door te voeren dan in de Verenigde Staten, aldus de aandelenanalist.

 

De Japanse aandelenmarkt werd in de tweede helft van 2014 flink gesteund door de monetaire verruiming. In Europa zullen dergelijke maatregelen hetzelfde effect op de aandelenmarkt sorteren, zo verwacht Buckland.

 

In een onlangs gepubliceerd rapport doopte Citi 2015 tot het jaar van de "maturing bull market". Het is volgens de Amerikaanse zakenbank nog te vroeg om het einde van de bull market te voorspellen. Voorlopig ziet Buckland de aandelenmarkten nog stijgen, al houdt de strateeg wel rekening met een grillig groeipatroon.

 

De analist denkt dat de Nederlandse aandelenmarkt, in lijn me de Europese markten, 15-20 procent hoger zal noteren aan het einde van 2015. Citi voorziet voor dit jaar vooral sterke prestaties onder technologiefondsen en de financiële waarden. Technologiefondsen hebben over het algemeen een sterke kasstroom en de waarderingen zijn volgens Buckland redelijk.

 

Ook is er binnen Citi brede consensus dat financiële waarden goede kansen bieden. "Balansen worden sterker, ze profiteren van een stabiliserende economie en, het belangrijkst, dividendbetalingen worden beter", zo lichtte Buckland toe.

 

Europa zal Japan ook op een ander gebied volgen, denkt de strateeg. Multinationals uit het Aziatische land profiteerden recent van een sterke dollar. Winsten die in dollars werden gerealiseerd, joegen de winsten in yens aan. Buckland verwacht dat Europese multinationals ook van een dergelijk wisselkoerseffect zullen profiteren.

 

Citi voorziet voor Europese aandelen dan ook een winstgroei van 8 tot 9 procent, een stuk hoger dan de voorziene economische groei in de Europese landen. De Amerikaanse bank verwacht dat de dollar in 2015 verder in kracht zal toenemen ten opzichte van de euro.

 

Toch zal een zwakkere euro Europese bedrijven niet direct tot een gemakkelijke overnameprooi maken. "Goedkoop geld is al enige tijd voorradig." Alleen goedkoop geld is volgens Buckland evenwel niet voldoende voor meer fusies en overnames. "Daarvoor zal er meer vertrouwen onder CEO’s nodig zijn", aldus de analist.

 

Hoewel er dit jaar meer activiteiten zal zijn op het vlak van fusies en overnames, verwacht de strateeg dat deze markt in 2016 pas weer echt tot wasdom komt. De huidige cyclus zal gedomineerd worden door strategische kopers, denkt Buckland, maar eerst zal het vertrouwen moeten groeien.

 

De dalende olieprijs zal volgens Citi geen roet in het eten gooit op de beurzen. In 2008-2009 werd een scherpe daling van de olieprijs gevolgd door een ineenstorting van de aandelenmarkten. Een dalende olieprijs is niet per definitie een goede indicator voor de ontwikkelingen op de aandelenmarkten.

 

"Het verschil is dat de huidige lage olieprijs wordt veroorzaakt door overproductie van olie, terwijl er in 2008-2009 sprake was van onderconsumptie".

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.