Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: sterk Amerikaans banenrapport

Beursblik: sterk Amerikaans banenrapport
9 jan 2015 om 15:13

De Amerikaanse banenmarkt heeft zich in december opnieuw sterk ontwikkeld. Dit concludeerde econoom Maritza Cabenzas van ABN AMRO op basis van het maandelijkse banenrapport.

 

Afgelopen maand nam het aantal banen toe met 252.000 en daalde de werkloosheid van 5,8 naar 5,6 procent. Economen rekenden vooraf op een groei van circa 240.000 banen.

 

De banengroei van 321.000 in november werd daarbij ook nog eens bijgesteld naar 353.000 en voor oktober werd de groei aangepast van 243.000 naar 261.000 banen.

 

"Een heel sterk rapport", aldus Cabenzas, die er ook op wees dat de groei "breed gedragen" was.

 

De sterkste banengroei was er in de dienstensector, wat volgens de econoom van ABN AMRO positief is, aangezien de Amerikaanse economie vooral gericht is op deze sector.

 

Een zwak punt in het rapport noemde Cabenzas het nog altijd uitblijven van een stijging van het uurloon. Volgens de econoom een teken dat er nog altijd genoeg mensen op zoek zijn naar een baan, waardoor werkgevers de lonen niet hoeven te verhogen om personeel te vinden of vast te houden.

 

De Federal Reserve noemde als een mogelijke verklaring voor het achterblijven van de loongroei, dat tijdens de crisisperiode veel werkgevers de lonen niet of slechts beperkt hebben verlaagd. Doordat de lonen op een relatief hoog niveau bleven, is er nu weinig animo onder werkgevers om deze verder te verhogen, aldus Cabenzas

 

Ondanks de loonontwikkeling zal de Fed het rapport positief ontvangen, zo verwacht Cabenzas. De arbeidsmarkt beweegt nog altijd "in de juiste richting", in lijn met de visie van de centrale bank.

 

Dit brengt een eerste renteverhoging door de Fed volgens Cabenzas dichterbij. De centrale bank, zo bleek eerder deze week uit de notulen van de Fed, vindt de vooruitgang op de arbeidsmarkt belangrijker dan de lage inflatie.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.