Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak neemt gas terug

Damrak neemt gas terug
9 jan 2015 om 08:28

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag licht lager van start na de koersrally van donderdag. Futures op de AEX wezen ruim een half uur voor de beursgong op een lagere opening van 0,2 procent in afwachting van het Amerikaanse banenrapport. Donderdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog krap drie procent hoger.

"Beleggers verwachten voorlopig niet dat de Federal Reserve haast gaat maken met het verhogen van de rente, terwijl extra stimuleringsmaatregelen door de Europese Centrale Bank aanstaande zijn", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers over het positieve sentiment op de mondiale aandelenmarkten.

De Amerikaanse hoofdbeurzen sloten donderdag krap twee procent hoger, terwijl de meeste Aziatische beurzen vanochtend licht hoger koersen. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq kreeg donderdag een extra impuls door een een winst van bijna vier procent van indexzwaargewicht Apple. ’s Werelds duurste bedrijf liet weten in 2014 een recordomzet te hebben behaald met de App store en dat de eerste week in 2015 zelfs nog beter uitpakte.

De olieprijzen lieten daarnaast een gemengd beeld zien, met een stijging van de prijs voor een vat WTI, maar een daling voor Brent. De euro/dollar stabiliseerde rond het bodemniveau dat deze week werd neergezet.

Amerikaanse beleggers kijken vanmiddag uit naar de publicatie van het banenrapport, dat geldt als ’s werelds belangrijkste macro-economische cijfer. Het meevallende rapport van loonstrookjesverwerker ADP eerder deze week en de daling van de eerste steunaanvragen donderdag zorgen voor optimisme over het cijfer, aldus analist Peter Wuyts van KBC, die vervolgens rekent op een verdere opmars van de dollar.

Begin december werd het banenrapport over november door beleggers met gejuich ontvangen. Met name door een scherpe groei van het aantal banen werd het rapport door analisten van ABN AMRO bestempeld als "fantastisch". Het werkloosheidspercentage bleef onveranderd op 5,8 procent.

In Europa bleek vanochtend de Duitse industriële productie in november op maandbasis licht gedaald met 0,1 procent, na een flink opwaartse bijgestelde toename van 0,6 procent in oktober. De daling in november was vooral het gevolg van een 2,4 procent lagere energieproductie. Verder steeg de Duitse export in november met 1,4 procent en nam de import met 1,7 procent toe.

Bedrijfsnieuws

De Vereniging van Effectenbezitters wil op korte termijn om de tafel met de top van Imtech hetgeen er toe moet leiden dat Imtech schoon schip maakt. Onder meer de eventuele aanbestedingsfraude in Duitsland en Nederland en een Poolse claim van 131 miljoen euro maken dat de VEB twijfelt "of Imtech wel in control is".

Heijmans kreeg een opdracht voor het bouw- en woonrijp maken van de openbare ruimte binnen Greenport Venlo. De opdracht, verstrekt door Development Company Greenport Venlo, levert Heijmans een omzet van circa 30 miljoen euro op.

Luchtvrachtvervoerder Martinair moet verder ingrijpen om de verliezen te stoppen. Dit schreef het Financieele Dagblad op basis van bronnen. Moedermaatschappij Air-France-KLM besloot in september vorig jaar al om fors te snijden in de kosten en Martinair kondigde aan om onder meer zes vrachtvliegtuigen uit de vaart te nemen.

Vicki Sato is per 31 december 2014 afgetreden als lid van de raad van bestuur van Galapagos om belangenverstrengeling te voorkomen. Sato was sinds 2011 bestuurder bij Galapagos. Zij is ook lid van de raad van bestuur van Bristol-Myers Squibb, eveneens een biotechbedrijf, dat vanuit Amerika opereert.

Een Aziatische investeerder investeerde 250 miljoen euro in het Nederlandse winkelfonds ASR Dutch Prime Retail Fund.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index won donderdag 1,8 procent op 17.907,80 punten en heeft de 18.000 weer nadrukkelijk in het vizier. Ook de S&P500 index won 1,8 procent op 2.062,11 punten en de Nasdaq index dikte 1,8 procent aan op 4.736,19 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.