Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Lager slot Wall Street

Lager slot Wall Street
9 jan 2015 om 22:06

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag na twee sterke dagen lager gesloten, ondanks een sterk banenrapport.

 

De S&P 500 index daalde 0,8 procent naar 2.044,82 punten, de Dow Jones index verloor 1,0 procent op 17.737,37 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent lager op 4.704,07 punten.

 

De afgelopen twee dagen sloot de toonaangevende S&P 500 index nog respectievelijk 1,2 en 1,8 procent hoger, terwijl daar nog vijf aaneengesloten verliesdagen aan vooraf gingen. Op weekbasis resteerde een verlies van 0,6 procent voor de S&P 500 index, terwijl de Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq beide een half procent daalden in de eerste volle handelsweek van 2015.

 

Het aantal banen in de Verenigde Staten bleek in december met 252.000 gegroeid, licht meer dan economen hadden voorzien. De werkloosheid daalde van 5,8 naar 5,6 procent. Verder werd de groei over oktober en november met in totaal 50.000 banen opwaarts bijgesteld en liep de participatiegraad fractioneel terug naar 62,7 procent.

 

"Een sterk rapport", concludeerde econoom Maritza Cabenzas van ABN AMRO tegenover ABM Financial News. De groei was volgens de econoom breed gedragen, verder constaterend dat de kans op een iets vlottere renteverhoging dit jaar is toegenomen. De centrale bank vindt, zo bleek eerder deze week uit de notulen van de Fed, de vooruitgang op de arbeidsmarkt belangrijker dan de lage inflatie.

 

Beleggers kregen verder nog cijfers over de groothandelsvoorraden te verwerken. De groothandelsvoorraden groeiden in november met 0,8 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Op jaarbasis was er sprake van een stijging van 7,1 procent. De groothandelsomzet nam in november af met 0,3 procent ten opzichte van de voorgaande maand.

 

De olieprijzen stonden vrijdag opnieuw onder druk. De prijs voor een vat Brent-olie daalde 1,9 procent op 49,99 dollar. Goud en zilver presteerden evenwel goed en noteerden respectievelijk 1,0 en 0,5 procent in het groen. Het valutapaar euro/dollar steeg 0,5 procent op 1,1843.

 

In navolging van de lagere olieprijs was Chevron vrijdag met een min van 2,0 procent hekkensluiter onder de dertig fondsen in de Dow Jones index. Cisco Systems onttrok zich aan het negatieve sentiment en steeg 1,0 procent.

 

Op de Nasdaq schreef de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips, NXP Semiconductors, 3,3 procent bij. Starbucks verloor 3,3 procent nadat de koffieketen het vertrek van operationeel directeur Troy Alstead aankondigde.

 

Cijferseizoen in aantocht

Komende week trapt Alcoa op maandag traditioneel het cijferseizoen af met het publiceren van de resultaten over het vierde kwartaal. In de tweede helft van de week volgen vrijwel alle grootbanken zoals JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup en Goldman Sachs. Ook technologiebedrijf Intel Corporation opent aankomende week de boeken over het afgelopen kwartaal.

 

Beleggers krijgen verder komende week nog verschillende cijfers te verwerken, waaronder de detailhandelsverkopen en importprijzen op woensdag, de producentenprijzen op donderdag en data over de Amerikaanse inflatie en industriële productie op vrijdag.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.